Όπως σας ενημερώσαμε, η μάσκα γίνεται υποχρεωτική από το Σάββατο, 18 Ιουλίου, στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και πελάτες. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο Ηλίας Μόσιαλος βρήκε έναν ιδιαίτερο τρόπο να τονίσει πως πρέπει να φοράμε μάσκα. Τι έκανε; “Ανέβασε” στο Facebook μια φωτογραφία με… οδηγίες για την σωστή χρήση της μάσκας. Οδηγίες που περιλαμβάνουν τα… κοινά στοιχεία της μάσκας και του εσωρούχου!

Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος

Υποχρεωτική από το Σάββατο (18/7) η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και καταναλωτές

Σε έκτακτα μέτρα προχωρά η κυβέρνηση και δη για τη χρήση μάσκας, καθώς είχαν ενταθεί οι πιέσεις από τους επιστήμονες για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Ως εκ τούτου, κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και καταναλωτές, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο.

Αυτό αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης: «Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο,υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους& καταναλωτές».

Υπέρ της μάσκας

Θέση υπέρ της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους πήρε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος: «Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους πρέπει να είναι υποχρεωτική». Με αυτή του τη θέση ο κ. Μόσιαλος συντάχθηκε στο πλευρό μιας σειράς λοιμωξιολόγων που εδώ και μέρες εκπέμπουν αυτό το μήνυμα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τις μάσκες.

Η σημασία της μάσκας
Τη σημασία της χρήσης της μάσκας εξήγησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μέσα από μία φωτογραφία που ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook. Στην ανάρτηση του συγκρίνει δύο περιπτώσεις. Από τη μία υπάρχει ο μολυσματικός ασυμπτωματικός φορέας χωρίς μάσκα, ο οποίος μιλά με δύο υγιή άτομα, ένα εκ των δύο φορά μάσκα. Από την άλλη υπάρχει ένας μολυσματικός ασυμπτωματικός φορέας με μάσκα, που μιλά στα δύο υγιή άτομα. Στη φωτογραφία φαίνονται πόσο περισσότερα σταγονίδια απελευθερώνονται από τον φορέα που δεν φοράει μάσκα.

«Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχεις ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση. Διαβάστε Αναλυτικά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις