Κορονοϊός Πόλεμος της μάσκας: Ενδεικτικό είναι βίντεο που τραβήχτηκε σε τρένο στο Σάουθπορτ της Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο μία έφηβη δέχεται λεκτική επίθεση από επιβάτη, με ύβρεις γιατί έβγαλε τη μάσκα της. Ο λόγος δε που έβγαλε τη μάσκα της ήταν ότι προσπαθούσε να συνεννοηθεί με την 24χρονη αδελφή της, η οποία είναι μερικώς κωφή και τυφλή και καταλαβαίνει μόνο διαβάζοντας τα χείλη. Το βίντεο δόθηκε στην δημοσιότητα από την οργάνωση Sense για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Η νεαρή προσπαθεί μάταια να εξηγήσει την κατάσταση της αδελφής της, με τους συνεπιβάτες της να αμφισβητούν ότι πάσχει από το σύνδρομο Usher, γενετική ανωμαλία που χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απώλεια ακοής εκ γενετής και σταδιακή απώλεια όρασης.

Η γυναίκα αμφισβητεί την αναπηρία της 24χρονης, η οποία προφανώς δεν είναι αρκετά εμφανής ώστε να… πειστεί. Εκείνη της εξηγεί: “Έχω δυσκολία στην ακοή, αν θέλετε να είστε ακριβείς και έχω αναπηρία στην όραση, αν θέλετε να είστε ακόμη πιο ακριβείς”. “Αυτή μου είπε ότι είσαι κωφή και τυφλή” απαντά η επιβάτης ενώ η έφηβη της λέει: “Ναι, τυπικά είναι κωφή και τυφλή. Είναι ένα φάσμα, οκ; Ψάξε το στο Google!”. Η γυναίκα εξακολουθεί να αμφισβητεί την αναπηρία της 24χρονης, χρησιμοποιώντας και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, με αποτέλεσμα η έφηβη να φτάσει στα όρια της κατάρρευσης και να της πει: “Ξέρετε τί περνάει;”.  Οι τόνοι ανεβαίνουν περαιτέρω και τελικά παρεμβαίνει ένας επιβάτης, ενώ κάπου εκεί σταματά το βίντεο.

Στα βρετανικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όλοι οι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για τους ανθρώπους με αναπηρία που δεν μπορούν να φορέσουν. Επίσης, οι συνοδοί των ανθρώπων με αναπηρία (όπως κώφωση), οι οποίοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους φορώντας την μάσκα, εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή.

Με πληροφορίες από το site του Indepenent