Η αλεπού μάζευε όλα τα παπούτσια που έβρισκε σε ανοιχτούς χώρους, από παντόφλες ως αθλητικά και άλλα, σύμφωνα με φωτογραφίες από τα γερμανικά ΜΜΕ. Οι κάτοικοι του Zehlendorf επί εβδομάδες έχαναν τα παπούτσια τους και στην περιοχή επικρατούσε προβληματισμός για το περίεργο αυτό φαινόμενο. Τα παπούτσια εξαφανίζονταν γρήγορα καθώς τις άφηναν σε αυλές και κήπους. Τελικά ένας κάτοικος την “συνέλαβε”την ώρα που έκλεβε δύο παντόφλες flip flop, χρώματος μπλε. Ο ίδιος είχε χάσει ένα παπούτσι αθλητικό, το οποίο όμως δεν βρήκε στο “θησαυρό” της αλεπούς.  Ο δημοσιογράφος της TagesspiegelFelix Hackenbruch ανέβασε στο Twitter τα πειστήρια.

Την εξιχνίαση της υπόθεσης έκανε ο Christian Meyer, κάτοικος του Ζελεντορφ, με αφορμή την απώλεια ενός αθλητικού παπουτσιού. Εκείνος ενημέρωσε την τοπική κοινότητα, μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχουν για να μοιράζονται ειδήσεις που αφορούν την περιοχή, με το όνομα Nebenan.de και με τον τρόπο αυτό έγινε γνωστό πως κι άλλοι κάτοικοι είχαν χάσει τα παπούτσια τους. Ο Μέιερ εντόπισε την αλεπού σε μία περιοχή, την ώρα που έκλεβε παντόφλες, την φωτογράφισε και βρήκε τη κρυψώνα, όπου πήγαινε όλα τα υποδήματα. Η εικόνα είναι εντυπωσιακή, γιατί η αλεπού τα είχε τακτοποιήσει με πολύ ωραίο τρόπο. Ο ίδιος ο Μέιερ δεν κατάφερε να βρει το παπούτσι του, ωστόσο τρεις άλλοι κάτοικοι του Ζέλεντορφ επανενώθηκαν με τα παπούτσια τους τελικά.

Σημειώνεται πως το Βερολίνο είναι μια περιοχή με πλούσια πανίδα, με τα προάστια (και την πόλη) να φιλοξενούν αλεπούδες, ρακούν, αρκούδες και πολλά είδη πουλιών. Η περιβαλλοντολόγος, Κάτριν Κοχ, είχε δηλώσει σε συνέντευξη στην Deutsche Welle πως “υπάρχουν περισσότερες αλεπούδες στο Βερολίνο, παρά στο δάσος”. Ο λόγος που τόσα άγρια ζώα επιλέγουν την πρωτεύουσα για να ζήσουν είναι πως βρίσκουν πιο εύκολα τροφή. Για παράδειγμα στο Βερολίνο, οι αλεπούδες τρέφονται από τα σκουπίδια των ανθρώπων. Έχουν δηλαδή μετατραπεί από κυνηγοί σε συλλέκτες.

Με πληροφορίες από το BBC