Μια αγέλη δελφινιών έκανε την εμφάνισή της στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού προκαλώντας έκπληξη σε όσους είχαν την τύχη να δουν το σπάνιο φαινόμενο. Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) ανακοίνωσε ότι με βάση εκτιμήσεις που έγιναν, αλλά και το φωτογραφικό υλικό που έχει στην διάθεσή της η υπηρεσία, η αγέλη που εντοπίστηκε ενδεχομένως να αποτελείτο από περίπου 30 ενήλικα άτομα του ρινοδέλφινου (Tursiops trunchatus).

Σημειώνεται ότι το ρινοδέλφινο είναι το πιο κοινό είδος δελφινιού που συναντάται στη Μεσόγειο, το οποίο είναι και παράκτιο, δηλαδή σε αρκετές περιπτώσεις κολυμπάει και τρέφεται σε μικρή απόσταση από την ακτή. Στην Κύπρο, το ρινοδέλφινο έχει περιστασιακά καταγραφεί από το ΤΑΘΕ αλλά και πολλούς φίλους της θάλασσας σε αρκετές περιοχές, ωστόσο αγέλες με αρκετά μέλη, όπως αυτή, δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο και δεν περνούν απαρατήρητες.

Το ρινοδέλφινο του ελλαδικού χώρου

Το ρινοδέλφινο (επιστημονική ονομασία Tursiops truncatus) είναι είδος θηλαστικών κητοειδών της οικογένειας των δελφινιδών που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Το ρινοδέλφινο δεν περιλαμβάνει υποείδη. Το μέγεθός του ρινοδέλφινου είναι 2 με 4 μέτρα (το ανώτερο) και έχει βάρος 270-350 χιλιόγραμμα. Το χρώμα του σώματός του είναι σκούρο γκρι στην ράχη με λιγότερο σκούρα ή άσπρη-ροζ κοιλιά.

Στις ελληνικές θάλασσες τα ρινοδέλφινα μπορούμε να διακρίνουμε μια ανοιχτόχρωμη «πινελιά» κάτω από ραχιαίο πτερύγιο. Εκτός από το μεγάλο του μέγεθος έχει πολύ καμπυλομένη ράχη όταν ξενερίζει ( δλδ βγάζει το νερό από την τρύπα που έχει στη ράχη το σώματός του). Έχει 20-25 δόντια σε κάθε σιαγόνα.

Ζει σε όλους του ωκεανούς (πλην των Αρκτικών) και σε όλη την Μεσόγειο, την Αδριατική και τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Επίσης μεγάλοι πληθυσμοί παρατηρούνται και στον Αμβρακικό, στον Βόρειο Ευβοϊκό, στον Σιγγιτικό, στον Σαρωνικό, στον Κορινθιακό και στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Κολυμπά με ταχύτητες φτάνουν τα 35 χιλιόμετρα την ώρα. Πολύ συχνά το βλέπουμε να παίζει με το κύμα της πλώρης ή με τα απόνερα ενός σκάφους. Βουτά για 3 με 4 λεπτά και τρέφεται με γαύρο, σαρδέλα, σκουμπριά, κέφαλους, σουπιές και καλαμάρια. Μερικές φορές συνεργάζεται με τους ψαράδες, ωστόσο κάποιες φορές κάνει ζημιές κλέβοντας ψάρια από τα δίκτυα και για αυτό έχει κυνηγηθεί και σκοτωθεί από τον άνθρωπο. Γενικά είναι φιλικό με τον άνθρωπο και συχνά πλησιάζει και παίζει με τους κολυμβητές. Ζει μέχρι και σαράντα έξι χρόνια.

Οι κύριες απειλές του είναι η μείωση τροφής, η απευθείας θανάτωση, η παρεμπίπτουσα αλιεία με παραδοσιακά μέσα, ο θόρυβος, η θαλάσσια ρύπανση, η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα) και η υπεραλίευση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις