Ένας γάλλος τουρίστας αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ύστερα από την προσπάθειά του να πάρει ως αναμνηστικό 2 κιλά από τη διάσημη λευκή άμμο της Σαρδηνίας. Σύμφωνα με το CNN, η λευκή άμμος στο ειδυλλιακό νησί της Ιταλίας προστατεύεται από το νόμο ακόμη και με ποινή φυλάκισης, σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να πάρει μαζί του μέρος της από τις παραλίες.

Ο γάλλος τουρίστας συνελήφθη στο Αεροδρόμιο Κάλιαρι Έλμας την 1η Σεπτεμβρίου, έχοντας στην κατοχή του ένα μπουκάλι με 2 κιλά περίπου άμμου. Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος των ιταλικών Αρχών το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο: «Το μπουκάλι κατασχέθηκε και βρίσκεται στην αίθουσα επιχειρήσεων, όπου κρατούμε τα κατασχεθέντα. Στο τέλος της κάθε χρονιάς καταλήγουμε με πολλά μπουκάλια άμμου» είπε.

Στις αρχές του 2020 περίπου 600 κιλά λευκής άμμου που είχαν κατασχεθεί επέστρεψαν στις πανέμορφες παραλίες της Σαρδηνίας και συγκεκριμένα στην Is Arutas, στην επαρχία Κάμπρας κοντά στο Οριστάνο. Η Τιτζιάνα Πίνα, επιθεωρήτρια της δασικής υπηρεσίας δήλωσε: «Η έρευνα σε αυτοκίνητα και κατασκηνωτές είναι περίπλοκη όταν πρόκειται για την επιβολή προστίμων. Μπορούμε να το πετύχουμε τοποθετώντας σημεία ελέγχου κατά μήκος του δρόμου, αλλά όχι στην είσοδο του πλοίου καθώς η ίδια η έρευνα είναι χρονοβόρα. Οπότε είναι δύσκολο να εμποδίσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες».

Συνολικά το 2019 κατασχέθηκαν 10 τόνοι άμμου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2019 συνελήφθη ένα ζευγάρι Γάλλων με 40 κιλά άμμου στο αυτοκίνητό τους. Μάλιστα, το ζευγάρι των τουριστών βρέθηκε αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης από ένα έως έξι χρόνια για κλοπή -και μάλιστα δημόσιου αγαθού, όπως θεωρείται η φημισμένη λευκή άμμος της Σαρδηνίας, η εξαγωγή της οποίας από το νησί απαγορεύεται αυστηρά από την ιταλική νομοθεσία.

Το 2017, οι τοπικές Αρχές πέρασαν νομοθεσία που καθιστούσε παράνομη την αρπαγή άμμου από τις παραλίες της Σαρδηνίας. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 ως 3.000 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα που θα περισυλλέξει κανείς από την παραλία.

Οι παραλίες με τις απίστευτες ροζ ή λευκές αποχρώσεις της άμμου μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο των τουριστών. «Την περασμένη χρονιά ανακαλύψαμε ιστοσελίδα που πουλούσε σουβενίρ φτιαγμένα από την άμμο μας. Έχει γίνει ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην Ευρώπη» λέει ο εκπρόσωπος των ιταλικών Αρχών.