Μια συγκλονιστική φωτογραφία μοιράστηκε ο στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός, Νίκος Μωραΐτης, στη σελίδα του στο Facebook. Στη φωτογραφία, του Elias Cap, φαίνεται ένας άστεγος να κοιμάται στο δρόμο κάπου στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που σε απόσταση αναπνοής ένα μοντέλο φωτογραφίζεται αμέριμνο. Τον άστεγο δεν φαίνεται να προσέχει κανείς, ούτε η όμορφη κοπέλα, ούτε ο φωτογράφος και οι φροντιστές που βρίσκονται στο σημείο. Το μόνο που φαίνεται να προσέχουν είναι να μην τον πατήσουν…

Αυτή φαίνεται πως είναι πλέον η ανθρωπιά μας. Ένας άστεγος συνάνθρωπός μας κοιμάται κάτω από τους φοίνικες του δημάρχου και η ανθρωπιά μας εξαντλείται στο να προσέξουμε για να μην τον πατήσουμε. Μάλιστα, η παρουσία του δε φαίνεται καν να ενοχλεί τη φωτογράφιση (ή τους περαστικούς). Λίγοι προσέχουν τον ίδιο αλλά και την καρτέλα με την οποία ζητά κάποια βοήθεια και η οποία γράφει: «Κι έτσι ξαφνικά βρέθηκα στο δρόμο. Παρακαλώ, βοηθήστε με. Ευχαριστώ».

Τι λέει ο Δήμος Αθηναίων

Παρόλα αυτά μιλώντας στο flash.gr o ιατροδικαστής κ. Λέων Γρηγόρης, Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ  (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων) αναφέρει:

Από τις αρχές Απριλίου, εν μέσω κορονοϊού, έγινε πραγματικότητα το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, μια ευρωπαϊκή δομή -πρότυπο με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 400 ατόμων, μία δομή που σε πρόσφατο άρθρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρθηκε ως καλή πρακτική για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τον νέο κορονοϊό.

Η δομή περιλαμβάνει Υπνωτήριο, όπου με ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες ένας άστεγος μπορεί να βρει ένα κρεβάτι για να κοιμηθεί, Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας ενώ στο ισόγειο της δομής δημιουργείται Κέντρο Ημέρας, προσφέροντας δυνατότητες σίτισης, ατομικού λουτρού και πλυσίματος ρούχων.
  • Στα τέλη Απριλίου δημιουργήθηκε επίσης ο Ξενώνας Άστεγων Τοξικοεξαρτημένων, μία δομή που πραγματικά έλειπε από την πόλη.
  •  Αυτή τη στιγμή στις δομές της πόλης βρίσκονται στεγασμένοι συνολικά 330 άνθρωποι.
  •  Όσον αφορά τέλος τον άστεγο της φωτογραφίας, έχει προσεγγιστεί από τις ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που πρωί και βράδυ βρίσκονται στους δρόμους της πόλης για να βοηθήσουν έμπρακτα αυτούς τους ανθρώπους με ρούχα, φαγητό και ό,τι άλλο χρειάζονται, αλλά και για να τους ενημερώσουν για τις δυνατότητες στέγασης που υπάρχουν στην πόλη. Ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας, μέχρι στιγμής αρνείται οποιαδήποτε βοήθεια.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα των αστέγων είναι πολυπαραγοντικό (οικονομικοί αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες) και δεν αντιμετωπίζεται εκ των υστέρων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις