Το Cymothoa exigua εντοπίζεται στις ακτές της Καλιφόρνιας, και προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όντας ένα παράσιτοψείρα, που παίρνει τη θέση της…γλώσσας στο σώμα των ψαριών. Μάλιστα, αποτελεί το μόνο γνωστό παράσιτο που αντικαθιστά ολόκληρο όργανο ξενιστή, με τον εαυτό του.

Το παράσιτο ανήκει στην οικογένεια Cymothoidae, έχει λευκό σώμα και το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 5 εκατοστών. Ο κύκλος ζωής του είναι ιδιαίτερος, σε σύγκριση πάντοτε με αυτόν των άλλων παρασιτικών οργανισμών. Για το εν λόγω παράσιτο, ”αγαπημένος” ξενιστής είναι το λυθρίνι. Το Cymothoa exigua εισέρχεται στο σώμα του ”θύματος” από τα βράγχια, και εν συνεχεία μετακινείται προς στη γλώσσα. Όταν ”εγκατασταθεί” εκεί, ξεκινά να τρέφεται με το αίμα της γλώσσας, με τη χρήση των νυχιών του. Σιγά σιγά η κύρια αρτηρία παύει να λειτουργεί, και με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, το παράσιτο αυξάνει τη γλώσσα του, αντικαθιστώντας τη γλώσσα του ξενιστή.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το παράσιτο – ψείρα, δεν προκαλεί καμία βλάβη στους ξενιστές. Τα ψάρια που έχουν δεχθεί την ”εισβολή” τους, συνεχίζουν να τρέφονται χρησιμοποιώντας την ”παρασιτική γλώσσα”, όπως χρησιμοποιούσαν τη δική τους.

Όταν η γλώσσα καταναλωθεί πλήρως, το παράσιτο τρέφεται από το αίμα του ψαριού είτε άμεσα είτε από τη βλέννα των ψαριών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις