Η Μάρτα Γκονζάλες ήταν μια Ισπανίδα χορεύτρια, που ανήκε στο μπαλέτο της Νέας Υόρκης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της πάλευε με το Αλτσχάιμερ, καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο,

Λίγο πριν πεθάνει, ωστόσο, έζησε μια πολύ δυνατή στιγμή, κάνοντας τους πάντες γύρω της να ανατριχιάσουν από συγκίνηση. Άκουσε την μουσική από την Λίμνη των Κύκνων και ξαφνικά το σώμα της «ξύπνησε». Μέσα σε λίγες στιγμές, τα χέρια της ενστικτωδώς αναγεννιόνται και ερμηνεύουν τις αέρινες κινήσεις που είχε εκτελέσει στη σκηνή το 1967. Στο κρεσέντο της μουσικής, η ηλικιωμένη γυναίκα έχει χαθεί μέσα στην ερμηνεία της. Οι κινήσεις και οι εκφράσεις του προσώπου της αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτές που είχε κατακτήσει δεκαετίες νωρίτερα.

Η Μάρτα Γκονζάλες πλέον δε ζει. Αλλά η ομορφιά της τέχνης της συνεχίζει και φέρνει μαζί της το φως σε πιο σκοτεινές εποχές.

Η πρωτοβουλία ελήφθη από την μη κερδοσκοπική ΜΚΟ “Music to wake up”, η οποία εργάζεται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το Αλτσχάιμερ, η οποίαι κατάφερε να βοηθήσει την πρώην χορεύτρια να ανακτήσει το πάθος της για χορό, σύμφωνα με το El Sol. Το βίντεο γυρίστηκε πέρσι. Έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξανά ανέβηκε πριν δέκα μέρες περίπου από μια ΜΚΟ, ως αφιέρωμα στην πρώην μπαλαρίνα και στις καταπληκτικές της δυνατότητες, παρά την ηλικία και την ασθένειά της, με στόχο να προκαλέσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασθένεια και τον εσωτερικό αγώνα που δίνουν οι πάσχοντες.

Ανάμεσά σε όσους το παρακολούθησαν ήταν και η χορογράφος και σκηνοθέτιδα, Arlene Phillips.

«Αυτό ράγισε την καρδιά μου σήμερα το πρωί. Οι αναμνήσεις του μυαλού, η θλίψη για εκείνους που πάσχουν ή έχουν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Στηρίξτε το @alzheimerssoc και το @AlzResearchUK».  «Εάν η μουσική και ο χορός μπορούν να αποκαταστήσουν ή να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη, αυτό είναι πόσο πολύτιμο», έγραψε στο tweet της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις