Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα και την κοινωνία να ζει την τρίτη εβδομάδα του καθολικού lockdown, πολλές είναι οι επαγγελματικές ομάδες που μετρούν τις πληγές τους, δηλαδή τις οικονομικές επιπτώσεις της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων. Ανάμεσα στα πολλά θύματα αυτής της δεύτερης καραντίνας, βρίσκονται αναμφίβολα και οι ιδιοκτήτες ανθοπωλείων, καθώς τα καταστήματά τους παραμένουν κλειστά και οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα να πουλήσουν τα λουλούδια τους στις λαϊκές αγορές.

Μοιραία η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Την απόγνωση ενός ανθοπώλη περιλαμβάνει αυτή η φωτογραφία που ανέβασε στο twitter, η Ιερομάντισσα, με τη λεζάντα «η φωτογραφία της ημέρας». Αλλά μάλλον πρόκειται για τη φωτογραφία της χρονιάς, από την Ελλάδα του lockdown.

Βέβαια, ορισμένα ανθοπωλεία έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν πελάτες μέσω e-shop. Όμως με αυτό τον τρόπο, δηλαδή μέσω διαδικτύου, διατίθεται μόνο το 1/10 της παραγωγής των αγροτών.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση όπως ανέφερε πρόσφατα στο Mega, ο Θάνος Κελμάγιερ Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανθοπαραγωγών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών». Το 90% της παραγωγής πάει στα σκουπίδια. Τα ανθοπωλεία παραμένουν κλειστά, οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα να πουλήσουν στις λαϊκές και μοιραία η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Αυτό που ζητάνε οι καλλιεργητές, είναι να ανοίξουν τα ανθοπωλεία και να τους επιτραπεί να διαθέτουν τα λουλoύδια τους στις λαϊκές αγορές για να μην καταλήγουν οι κόποι τους στα σκουπίδια… «Μαυρίζει καρδιές η κατάσταση. Είναι η δεύτερη φορά που πλήττεται ο κλάδος μετά το Πάσχα. Έχει καεί το σπίτι μας για δεύτερη φορά», ανέφερε ο κ. Κελμάγερ μιλώντας στο MEGA.

«Στο προηγούμενο lockdown είχαμε το ψυχικό σθένος για 3 εβδομάδες ο αγροτικός συνεταιρισμός μοίρασε λουλούδια σε γηροκομεία, σε νοσοκομεία και που δεν πήγαμε, δεν έχουμε πλέον το κουράγιο…», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις