Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα της χώρας χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ως τραγελαφικά. Ολλανδική τηλεόραση κατέγραψε τους ελέγχους στα σύνορα και δείχνει τελωνειακούς να κατάσχουν το σνακ του οδηγού λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Καλώς ήρθατε στο Brexit».

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η dailymail ο Βρετανός οδηγός φορτηγού θέλησε να περάσει τα σύνορα, ωστόσο οι τελωνειακοί του κατέσχεσαν το σάντουιτς με ζαμπόν που είχε μαζί του. Οι κανόνες εισαγωγής μετά τo Brexit έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά σχεδόν όλων των ζωικών προϊόντων.

Όταν ο οδηγός τον ρωτάει αν μπορεί τουλάχιστον να κρατήσει το ψωμάκι χωρίς το ζαμπόν ο αξιωματικός του απαντά αστειευόμενος: «Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε».

Ωστόσο, το ρεπορτάζ της ολλανδικής τηλεόρασης έδειξε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς δεκάδες τρόφιμα κατάσχονται καθημερινά από τους οδηγούς που εισέρχονται στην Ολλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το βίντεο δείχνει αξιωματικούς να περνούν ανάμεσα από τα οχήματα και να κρατούν ψηλά τα τρόφιμα που βρίσκουν μέσα, λέγοντας ότι θα πρέπει να κατασχεθούν.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν η Βρετανία έφυγε επίσημα από την ΕΕ, οι κανόνες που διέπουν τα τρόφιμα που μπορούν να ληφθούν στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ενισχυθεί. Η μόνη εξαίρεση αφορά στο γάλα σε σκόνη για βρέφη, στις παιδικές τροφές και στα ειδικά τρόφιμα για ζώα συντροφιάς που απαιτούνται για ιατρικούς λόγους, εάν ζυγίζουν λιγότερο από 2 κιλά και φυσικά εάν πληρούν άλλα κριτήρια.

Την ίδια ώρα, παρόμοιος είναι και ο κανόνας για τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα. Σημειώνεται πως τα μέτρα αυτά προέρχονται από τον ενδημικό αφθώδη πυρετό του 2001 εντός της ΕΕ. «Είναι γνωστό ότι επικίνδυνα παθογόνα που προκαλούν ζωικές ασθένειες, όπως ο αφθώδης πυρετός και η κλασική πανώλη των χοίρων μπορούν να κατοικούν στο κρέας, στο γάλα ή στα προϊόντα τους», αναφέρει η οδηγία της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις