Βγαίνει σε δημοπρασία από το Heritage Auctions με έδρα το Ντάλας και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από συλλέκτες του είδους. “Το χαρτονόμισμα το έχουν ‘επισκεφτεί’ στο website πάνω από 4.300 φορές” δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τμήματος νομισμάτων της εταιρείας, Ντάστιν Τζόνστον στο CNN. Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, τυπώθηκε το 1996 και θεωρείται μοναδικό και ξεχωριστό γιατί (με κάποιον τρόπο που δεν έχει γίνει γνωστός) πάνω του “τυπώθηκε” και το σήμα της εταιρείας μπανάνας. Πάνω από το σήμα βρίσκεται η σφραγίδα του υπουργείου Οικονομικών και ο σειριακός αριθμός του.

Η σελίδα του Heritage Aucitons

Η ιστορία του

Το χαρτονόμισμα θα βγει σε δημοπρασία στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοπρασιών, το χαρτονόμισμα αυτό έκανε την εμφάνισή του το 2003, όταν φοιτητής το έβγαλε προς πώληση στο eBay. Ο ίδιος το είχε πάρει από ένα ATM. Τότε είχε πωληθεί έναντι 10.000 δολαρίων, ενώ στη συνέχεια το εντόπισε ο οίκος δημοπρασιών και η τιμή του εκτοξεύτηκε.

“Ίσως έγινε επίτηδες”

Ο Τζόνστον αναφέρει πως πλέον η εκτύπωση των χαρτονομισμάτων γίνεται με ψηφιακά μέσα που δεν επιτρέπουν λάθη, αλλά τις προηγούμενες δεκαετίες ολοκληρωνόταν και με χειρωνακτικό τρόπο σε τρεις φάσεις – και ήταν δυνατό να γίνει κάποιο λάθος ή και κάποια “δολιοφθορά“, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό. Ο ίδιος αναφέρει πως ένα σήμα μπανάνας πάνω στο δολάριο, έχει και μία συμβολική σημασία και θεωρεί πως είναι πιθανό να πρόκειται για “φάρσα” που κάποιος έκανε επίτηδες.

“Ένα τέτοιο σήμα να περάσει στον πίνακα εκτύπωσης και βρεθεί πάνω στο χαρτονόμισμα σε τόσο εμφανές σημείο… Υποψιάζομαι πως ίσως έγινε επίτηδες”, αναφέρει. Προσθέτει πως τέτοια λάθη, είναι πολύ δημοφιλή για τους συλλέκτες. “Όλοι ενδιαφερόμαστε για πράγματα που πάνε ‘λάθος’. Αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση και δεν είναι μόνο το λάθος αλλά και ότι είναι φανταστικό αισθητικά. Επίσης είναι αστείο” πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το CNN

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις