Ο Κσίστοφ Κιεσλόφσκι ήταν Πολωνός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Είναι γνωστός διεθνώς για τα έργα του Dekalog (1989), The Double Life of Veronique (1991) και την τριλογία Three Colors (1993-1994).

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έλαβε πολλά βραβεία, όπως το Βραβείο Κριτικής Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (1988), το Βραβείο FIPRESCI (1988, 1991), το Βραβείο της Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής (1991), το βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας FIPRESCI (1989), το Golden Lion (1993) και το βραβείο OCIC (1993) καθώς και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Silver Bear (1994). Το 1995, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη και Καλύτερου Γράψιμου.

Το 2002, κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση στη λίστα Sight & Sound του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου μεταξύ των δέκα κορυφαίων σκηνοθετών, της σύγχρονης εποχής.

Γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1941 στη Βαρσοβία. Ήταν γιος της Barbara (née Szonert) και του Roman Kieślowski. Μετακόμιζε, συχνά, σε άλλη πόλη καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως μηχανικός και επειδή ήταν φυματικός χρειαζόταν θεραπεία. Ανατράφηκε ως Ρωμαιοκαθολικός και, έπειτα, η σχέση του με τον Θεό ήταν «προσωπική και ιδιωτική», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα δεκαέξι, ξεκίνησε να εκπαιδεύεται ως πυροσβέστης αλλά αποχώρησε μετά από τρεις μήνες. Χωρίς να έχει στόχους, γράφτηκε το 1957, College for Theatre Technicians της Βαρσοβίας επειδή το διεύθυνε ένας συγγενής του. Ήθελε να γίνει θεατρικός σκηνοθέτης αλλά δεν είχε το απαιτούμενο προπτυχιακό τίτλο για το τμήμα θεάτρου. Οπότε, επέλεξε να σπουδάσει κινηματογραφία, ως ενδιάμεσο βήμα.

Φεύγοντας από το κολέγιο, εργάστηκε ως θεατρικός ενδυματολόγος κι υπέβαλε αίτηση στην Κρατική Ανωτέρα Σχολή Κινηματογραφίας του Λοτζ. Η αίτησή του απορρίφθηκε δύο φορές. Για να αποφύγει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε φοιτητής τέχνης και ακολουθούσε δραστική διατροφή, ώστε να γίνει ιατρικά ακατάλληλος για θητεία. Μετά από αρκετούς μήνες, το 1964, έγινε δεκτός στο τμήμα Σκηνοθεσίας. Παρακολούθησε τη Σχολή μέχρι το 1968 και, παρά την κρατική λογοκρισία και την απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό, κατάφερε να ταξιδέψει στην Πολωνία για την έρευνα και τη μαγνητοσκόπησή του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, έχασε το ενδιαφέρον του για το θέατρο και αποφάσισε να κάνει ντοκιμαντέρ.

Ο Κσίστοφ Κιεσλόφσκι (Krzysztof Kieślowski) έφτασε στην κορύφωση των φιλοσοφικών αναζητήσεών του αλλά και της διεθνούς αναγνώρισης το 1993-1994 με τη σειρά ταινιών «Τρία Χρώματα: Μπλε, Λευκό και Κόκκινο», αφού το καθένα από αυτά αντικατοπτρίζει τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης.

Μεταξύ άλλων βραβεύσεων, ο Πολωνός σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας 1994 αναφορικά με τη λεγόμενη «κόκκινη» ταινία.

Ο Κσίστοφ Κιεσλόφσκι (Krzysztof Kieślowski) απεβίωσε σε ηλικία 54 ετών, στις 13 Μαρτίου 1996.

Φιλμογραφία

1966 The Tram (Tramwaj)
1966 The Office (Urzad)
1967 Concert Of Requests (Koncert Zyczen)
1968 The Photograph (Zdjecie)
1969 From the City of Lodz (z Miasta Lodzi)
1970 I Was A Soldier (Bylem Zolnierzem)
1970 Factory
1971 Before The Rally (Przed Rajdem)
1972 Refrain (Refren)
1972 Between Wroclaw and Zielona Gora (Miedzy Wroclawiem a Zielona Gora)
1972 The Principles of Safety and Hygiene in a Copper Mine (Podstawy BHP w Kopalni Miedzi)
1972 Workers ’71: nothing about us without us (Robotnicy ’71: Nic o Nas Bez Nas)
1973 Bricklayer (Murarz)
1973 Pedestrian Subway (Przejscie Podziemne)
1974 X-Ray (Przeswietlenie)
1974 First Love (Pierwsza Milosc)
1975 Curriculum Vitae (Zyciorys)
1975 Personnel (Personel)
1976 Hospital (Szpital)
1976 Slate (Klaps)
1976 The Scar (Blizna)
1976 The Calm (Spokoj)
1977 From A Night Porter’s Point Of View (Z Punktu Widzenia Nocnego Portiera)
1977 I Don’t Know (Nie Wiem)
1978 Seven Women Of Different Ages (Siedem Kobiet w Roznym Wieku)
1979 Ο Ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής (Amator)
1980 Station (Dworzec)
1980 Talking Heads (Gadajace Glowy)
1981 Blind Chance (Pzypadek)
1981 Short Working Day (Krotki Dzien Pracy)
1984 No End (Bez Konca)
1988 Seven Days A Week (Siedem Dni W Tygodniu)
1988 Δεκάλογος (Dekalog)
1988 Δεκάλογος 5 (Krotki Film O Zabijaniu)
1988 Δεκάλογος 6 (Krotki Film O Milosci)
1992 Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα (La double vie de Veronique)
1993 Τρία χρώματα: Η Μπλε ταινία (Trois Couleurs: Bleu)
1994 Τρία χρώματα: Η Λευκή ταινία (Trois Couleurs: Blanc)
1994 Τρία χρώματα: Η Κόκκινη ταινία (Trois Couleurs: Rouge)
2002 Παράδεισος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις