Το μωρό που πόζαρε στο εξώφυλλο του θρυλικού άλμπουμ «Nevermind» (1991) των Nirvana έχει γίνει πλέον 30 χρόνων! Πρόκειται για τον Spencer Elden, ο οποίος μηνύει τους Dave Grohl, Krist Novoselic, το ίδρυμα που διαχειρίζεται την περιουσία του Kurt Cobain, τον φωτογράφο Kirk Weddle, αλλά και τις δισκογραφικές εταιρείες που κυκλοφόρησαν το άλμπουμ επειδή παραβίασαν τη νομοθεσία περί παιδικής πορνογραφίας.

Η επίμαχη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1990 στο Υδάτινο Κέντρο της Πασαντίνα, όταν ο Elden ήταν τεσσάρων μηνών, ενώ το εξώφυλλο επέλεξε ο ίδιος ο Kurt Cobain και απεικονίζει το γυμνό μωράκι να κολυμπάει υποβρυχίως προς ένα χαρτονόμισμα δολαρίου που κρέμεται σε ένα αγκίστρι.

Τα μέλη του συγκροτήματος του εκλιπόντος Κερτ Κομπέιν «εμπορεύτηκαν σκόπιμα την παιδική πορνογραφία του Σπένσερ και εκμεταλλεύτηκαν τη συγκλονιστική φωτογραφία για να προωθήσουντον εαυτό τους και τη μουσική τους σε βάρος του» αναφέρεται στη μήνυση που κατατέθηκε στην Καλιφόρνια.

Ο Σπένσερ Έλντεν ζητάει τουλάχιστον 150.000 δολάρια από κάθε έναν από τους συνολικά 17 εναγόμενους, μεταξύ των οποίων τα εν ζωή μέλη της μπάντας, η Κόρτνεϊ Λαβ, σύζυγος του Κομπέιν και διαχειρίστρια της περιουσίας του, μάνατζερ, φωτογράφοι, καλλιτεχνικοί διευθυντές και δισκογραφικές εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλντεν έχει επανειλημμένα «αναδημιουργήσει» τη φωτογραφία βουτώντας για να ποζάρει σε πισίνες (με μαγιό) με αφορμή τη 10η, 17η, 20ή και 25η επέτειο από την κυκλοφορία του άλμπουμ. Ωστόσο, στις περισσότερες συνεντεύξεις που συνόδευαν εκείνες τις λήψεις, εξέφραζε ανάμεικτα συναισθήματα για το γεγονός ότι έγινε διάσημος από το εξώφυλλο του «Nevermind» και για το αν τον εκμεταλλεύτηκε. Μέχρι τώρα και παρά τη συνεχή αμφιθυμία του, δεν είχε χαρακτηρίσει τη φωτογραφία πορνογραφική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις