Το γύρο του διαδικτύου έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, ένα βίντεο από μια φάρμα στην Κίνα που έδειχνε τα πρόβατα να κινούνται σε κύκλο για 12 συνεχόμενες ημέρες. (Δείτε εδώ)

Τα σενάρια περί συντέλειας του κόσμου φούντωσαν ενώ στο τραπέζι έπεσε και το σενάριο με τη σοβαρή ασθένεια της λιστερίωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες, καθώς όσα ζώα προσβάλλονται από αυτήν πεθαίνουν σε 48 ώρες.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα, ζουν πάνω από δύο μέρες.

Τι συνέβη λοιπόν; Φαίνεται ότι πάσχουν από στρες και όχι από λιστερίωση:

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λόγω του στρες που τους έχει δημιουργήσει ο επί μακρόν περιορισμός τους» δήλωσε στο Newsweek ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Gloucester, Ματ Μπελ.

«Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με “φίλους” τους» πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

Όπως αναφέρεται στο Merck Veterinary Manual, στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού στο οποίο οι κινήσεις των ζώων ελέγχονται και οι μονάδες προστατεύονται από κυνηγούς με το να απομακρύνονται από τον κίνδυνο σαν ομάδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις