Η instagrammer και influencer Ivana Knöll  εμφανίστηκε αρχικά στο πρώτο ματς της εθνικής ομάδας της χώρας της με κουκούλα

Παρά τα δημοσιεύματα για πιθανή δίωξή της, η νεαρή συνέχισε τις “αποκαλυπτικές” εμφανίσεις της, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων, ακόμη και στις παραλίες του Κατάρ. Μέσα από τις αναρτήσεις της στο Instagram έσφτασε το 1 εκατομμύριο ακολούθων, το οποίο και “γιόρτασε” με ένα καρέ του που είναι κοινωνικά αποκαλυπτικό!!

Η επίμαχη φωτογραφία είναι αυτή:

Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια η εμφάνιστη της Ivana, αλλά οι αντιδράσεις των ανδρών της κερκίδας. Εκείνοι όπως φαίνεται αποφάσισαν να απαθανατίσουν τη στιγμή με τα κινητά τους. Η ίδια η Ivana όχι μόνο δεν ενοχλήθηκε, αλλά “ευχαρίστησε” τους ακολούθους της με την ανάρτηση αυτή. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δικαίως σχολίασαν πως όσοι έσπευσαν να τη φωτογραφίσουν, πράγμα που εκ των πραγμάτων παραβιάζει κάθε ιδιωτικότητα, δεν θα αντιδρούσαν με τον ίδιο “ενθουσιασμό”, αν επρόκειτο για κάποια γυναίκα από την πατρίδα τους που θα επέλεγε μια ανάλογη αμφίεση.

Πώς ζουν οι γυναίκες του Κατάρ

Ναι μεν τους επιτρέπεται η οδήγηση, έχουν πολιτικά δικαιώματα και καταλαμβάνουν πολιτικά αξιώματα, ωστόσο είναι υποχρεωμένες από τη Σαρία να φορούν μαντίλα και φαρδύ μανδύα που είναι γνωστός ως αμπάγια. Οι πιο συντηρητικές δε, χρησιμοποιούν το νικάμπ. Eχουν το δικαίωμα να εργάζονται, ωστόσο, συνήθως λαμβάνουν την έγκριση της οικογένειάς τους για την επιλογή της σταδιοδρομίας τους και επιδιώκουν μια εργασία που είναι “κοινωνικά αποδεκτή”. Ο αριθμός των εργαζομένων γυναικών στο Κατάρ αυξάνεται σταδιακά, με το 51% των γυναικών να εργάζονται, παρόλα αυτά η χώρα παραμένει πολύ “πίσω” στους δείκτες ισότητας.

Το 2021, μόλις ένα χρόνο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε το Κατάρ να εξαλείψει το καθεστώς κηδεμονίας των γυναικών που τις εμποδίζει να λαμβάνουν μόνες τους αποφάσεις για την καθημερινότητά τους. Όπως σημείωνε, παρά τις προόδους, οι γυναίκες “εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βαθιές διακρίσεις σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους”.

Οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία τους, πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα κηδεμόνα για να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να παντρευτούν ή να έχουν πρόσβαση σε αντισύλληψη. Οι κηδεμόνες συνήθως είναι πατεράδες, αδελφοί, θείοι ή ξάδελφοι. Οι γυναίκες στο Κατάρ δεν μπορούν να είναι κηδεμόνες των παιδιών τους, ακόμη κι αν είναι χήρες.

Οι ανύπαντρες γυναίκες κάτω των 25 ετών χρειάζονται την έγκριση του κηδεμόνα τους για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ ο πατέρας ή ο σύζυγός τους ενδέχεται να τους απαγορεύσει να ταξιδέψουν ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν και δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαιτεί οι γυναίκες να λάβουν άδεια από τον κηδεμόνα τους για να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο ή να εργαστούν, κάποιες γυναίκες καταγγέλλουν ότι εξακολουθούν να χρειάζεται να τη ζητούν.

“Το οικογενειακό δίκαιο εισάγει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να ζητήσουν διαζύγιο και σοβαρότερα οικονομικά μειονεκτήματα εάν το πράξουν, σε σύγκριση με τους άντρες. Οι γυναίκες εξακολουθούν επίσης να προστατεύονται ανεπαρκώς από την ενδοοικογενειακή και τη σεξουαλική βία” αναφέρει άλλωστε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.

Να σημειωθεί πως το Κατάρ ορίζει ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για “παρακίνηση ή αποπλάνηση άνδρα ή γυναίκας να διαπράξει παράνομες ή ανήθικες ενέργειες”. Επίσης, ορίζει την ίδια τιμωρία για όποιον “υποκινεί” ή “παρασύρει” έναν άνδρα να “διαπράξει σοδομισμό”. Ωστόσο, τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, βάσει του Ποινικού Κώδικα του 2004, ο οποίος ποινικοποιεί την ομόφυλη δραστηριότητα, μπορούν να τιμωρηθούν ακόμα και με βαρύτερες ποινές, έως και επτά ετών φυλάκισης.

Η συντηρητική μουσουλμανική χώρα υιοθετεί μια ερμηνεία του νόμου της Σαρία, η οποία για άτομα του ίδιου φύλου που διατηρούν σχέσεις μεταξύ τους ορίζει ως τιμωρία ακόμα και τη θανατική ποινή. Τον Οκτώβριο του 2022, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψαν περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ΛΟΑΤ άτομα σε δημόσιους χώρους με μοναδικό κριτήριο την έκφραση του φύλου τους και έψαξαν τα τηλέφωνά τους. Είπαν επίσης ότι ήταν υποχρεωτικό για τις κρατούμενες τρανς γυναίκες να παρακολουθούν “συνεδρίες θεραπείας μεταστροφής” ως… προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους.

Η Ivana Knöll  μέσα από τις εμπορικές επιδιώξεις του λογαριασμού της στο instagram τους εξέθεσε όλους

Δείτε όλες τις φωτογραφίες της:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις