Απολογισμός 2019 από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ:Με εντελώς διαφορετική ματιά και οπτική αποχαιρετούν τον χρόνο που εκπνέει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 «μοιράστηκε» όσον αφορά την κυβερνητική διαχείριση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.Αποτιμώντας την χρονιά που φεύγει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πως «το 2019 μας αφήνει με σκέψεις και διδάγματα από εμπειρίες εντελώς διαφορετικές. Γιατί στο πρώτο του μισό έκλεισε ένας πολύχρονος κύκλος καθήλωσης, ανασφάλειας και δημαγωγίας. Ενώ η άνοιξη και το καλοκαίρι σήμαναν αλλαγή εποχής και στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου άνοιξαν τον δρόμο για λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Και για Ανάπτυξη για Όλους. Μία πολιτική που απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά για να αποδώσει. Αλλά είναι η μόνη που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας».

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «αυτό που είναι ήδη ορατό είναι πως γύρω μας πνέει ένας αέρας αισιοδοξίας. Εδραιώνεται μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Η πίστη ότι αξίζουμε καλύτερα και ότι, ενωμένοι, μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά.Ο συνολικός απολογισμός του χρόνου που φεύγει γίνεται πολύτιμος οδηγός γι’ αυτόν που έρχεται. Το 2020 αφήνουμε πίσω τον διχασμό, το ψέμα και την ανικανότητα. Και βαδίζουμε με σιγουριά μπροστά».Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν έχει, πια, capital controls. Δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους από ποτέ. Και νέες επενδύσεις αυξάνουν τις θέσεις εργασίας. Οι πολίτες πληρώνουν τώρα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όπως και λιγότερους φόρους και εισφορές, ενώ τα πανεπιστήμια επιστρέφουν, σταδιακά, σε φοιτητές και καθηγητές. Και οι γειτονιές ξαναγυρίζουν στους κατοίκους τους. Υποδεχόμαστε το 2020 με 32 ήδη ψηφισμένους νόμους, που εκσυγχρονίζουν την οικονομία και την κοινωνία. Με ένα Σύνταγμα που εξυγιαίνει το πολιτικό σύστημα. Ενώ διευκολύνει, επιτέλους, τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν για τον τόπο τους. Και με ένα κυβερνητικό σχήμα που μέσα σε 180 ημέρες υλοποίησε 60 σοβαρές δεσμεύσεις μας, τιμώντας έτσι το σύνθημα της Συμφωνίας Αλήθειας που η κυβέρνηση υπέγραψε με τους πολίτες».

Διαβάστε: Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα πρωθυπουργού: Εδραιώνεται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Τσίπρας

Στα προβλήματα και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και καλεί τους πολίτες να αντικρύσουν το 2020 με αισιοδοξία, βεβαιώνοντας ότι ο λαός μας έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα, να αντισταθεί σε κάθε είδους οπισθοδρόμηση.Ο κ. Τσίπρας κάνει ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα, αποφασιστικότητα και εθνική στρατηγική. Όχι με αμηχανία. Ούτε με κορώνες πατριδοκαπηλίας, όπως δυστυχώς συνέβη για λόγους ψηφοθηρίας τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε όμως και με υποχωρητικότητα από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Κάνει έναν πολιτικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε λέγοντας «μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, φτάσαμε στην Ιθάκη. Πετύχαμε έναν κορυφαίο συλλογικό στόχο. Μια μεγάλη εθνική επιτυχία που σηματοδότησε η έξοδος από τα μνημόνια και η ρύθμιση του δημόσιου χρέους που συνιστά ανάκτηση μέρους της χαμένης μας εθνικής κυριαρχίας. Και ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας, ο λαός μας ένιωσε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εντός του 2019, να του επιστρέφεται ένα κομμάτι των θυσιών μίας ολόκληρης δεκαετίας».Αυτά όμως αφορούν το πρώτο μισό του 2019, συνεχίζοντας για το δεύτερο μισό και μετά τις εκλογές υποστηρίζει: «Ωστόσο το δεύτερο μισό του 2019 σημάδεψε το βίαιο πέρασμα σε μια νέα πραγματικότητα. Εργασιακά δικαιώματα που επέστρεψαν μετά το τέλος των μνημονίων ξανακαταργήθηκαν. Κοινωνικές δαπάνες για επιδόματα στήριξης συρρικνώθηκαν. Η 13η σύνταξη και το κοινωνικό μέρισμα καταργήθηκε για περίπου 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας, που φέτος κάνουν γιορτές ξανά με μεγάλες δυσκολίες. Ταυτόχρονα, στο όνομα δήθεν της επιβολής της τάξης, ολοένα και περισσότερο γίναμε μάρτυρες ξανά, κρουσμάτων αυθαιρεσίας και έλλειψης σεβασμού απέναντι στους πολίτες, στα δικαιώματά τους, στα κεκτημένα τους».

Διαβάστε: Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Τσίπρα: Η Ελλάδα του 2020 δεν μπορεί να γίνει ξανά η χώρα των μνημονίων [vid]


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη ότι «η Ελλάδα όμως του 2020, δεν μπορεί και δεν θα γίνει ξανά η Ελλάδα των μνημονίων. Ούτε η Ελλάδα περασμένων δεκαετιών του σκοταδισμού, της αδικίας, της κοινωνικής έντασης, του διχασμού και της καταστολής. Η πορεία προς τα εμπρός, μπορεί προσωρινά να αναστέλλεται, αλλά δεν μπορεί και δεν θα ματαιωθεί. Οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας δεν μπορεί και δεν θα πάνε χαμένες στο όνομα μιας κανονικότητας που μας επιστρέφει πίσω σε εποχές όπου ο κανόνας ήταν η αδικία και η ανασφάλεια».Η χώρα και ο λαός μας, αναφέρει ακόμη Αλέξης Τσίπρας, χρειάζονται και δικαιούνται περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη ασφάλεια. Ασφάλεια στην εργασία, στην κατοικία, στην καθημερινή ζωή. Ασφάλεια με παιδεία για όλους, με υγεία για όλους, με εργασιακά δικαιώματα για όλους. Ασφάλεια με όρους κοινωνικής συνοχής.Στο ίδιο μήκος κινείται και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει το 2019 «ήταν ο χρόνος που έγιναν περισσότερο ορατοί οι καρποί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μίας διακυβέρνησης που αξιοποίησε τον αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, βγάζοντας την κοινωνία από την κρίση, σταθεροποιώντας τη χρεοκοπημένη οικονομία και παραδίδοντας την στα μέσα του 2019 με δέκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και με μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες. Μια διακυβέρνηση που έβαλε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, έθεσε τις βάσεις για τη συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υλοποίησε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και προστάτευσε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Που χάραξε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σύναψε πολυμερείς συνεργασίες με γειτονικές χώρες και εδραίωσε τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με κορυφαία στιγμή αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Παράλληλα περιγράφει με μελανά χρώματα τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία. Επισημαίνει ότι «από την 7η Ιουλίου και ύστερα, βλέπουμε την εφαρμογή από την κυβέρνηση της ΝΔ ενός αντικοινωνικού, νεοφιλελεύθερου προγράμματος, εμμονικά προσηλωμένου στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών. Βλέπουμε το διαφημισμένο δόγμα της αριστείας να εκφυλίζεται σε υπουργούς που ψεύδονταν για τα βιογραφικά τους, νοσταλγούς της χούντας να καταλαμβάνουν κομβικές κρατικές θέσεις και τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε ένα λούνα παρκ αποκατάστασης του σκληρού πυρήνα της παλιάς δεξιάς.Βλέπουμε το συστηματικό φλερτ της κυβέρνησης της ΝΔ με την άκρα δεξιά, την υιοθέτηση του δόγματος «νόμος και τάξη» ως υπέρτατο δόγμα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τη σκληρή, αντικοινωνική πολιτική της. Την καταψήφιση στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως (-)ουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Τη μυωπική και αναποτελεσματική πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού, που οδηγεί σε διχασμό την κοινωνία, διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό και καταδικάζει τους πρόσφυγες σε εφιαλτικές συνθήκες παραμονής στο ελληνικό έδαφος».Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μήνυμά του με την λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «θα μπορέσει να εκφράσει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ως στόχευση την κοινωνική πλειοψηφία. Ότι θα καταφέρουμε να διευρύνουμε τον ουσιαστικό και ισότιμο διάλογο με όσους ελπίζουν σε μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση με ριζοσπαστικές τομές».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις