ΣΥΡΙΖΑ 2020: Με τον Αλέξη Τσίπρα απόλυτα κυρίαρχο αλλά ακόμα ήπιο έναντι των εσωστρεφών που βάζουν εμπόδια στη διεύρυνση και παίζουν με τις λέξεις, το βλέμμα στρέφεται στις θέσεις μάχης που θα πάρουν οι τάσεις του κόμματος με πολιτικά αλλά και προσωπικά κίνητραπου θα βαφτίζονται ως είθισται ιδεολογικά.

Πρώτη και πιο πολυμελής τάση η «Κίνηση Μελών» που εμφανίστηκε την άνοιξη του 2018 στο Κάραβελ.Σε αυτή ανήκουν οι προεδρικοίπου πρώτοι ξεκίνησαν την προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος και το μετασχηματισμό του.

Βασικά μέλη της κίνησης αυτής που προέρχεται από την όσμωση της «Ενωτικής κίνησης» και της «Πλατφόρμας 2010» οιΝίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Μπαλάφας, Αντώνης Κοτσακάς, Παύλος Πολάκης, Νίκος Σκορίνης. Μία συλλογικότητα χωρίς στεγανά που συχνά πυκνά επιχειρεί ανοίγματα και θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί και συγκοινωνούν δοχείο με τη δεύτερη πολυπληθέστερη τάση την «Προοδευτική συμμαχία».Η «Προοδευτική συμμαχία» συγκροτήθηκε στις αρχές του 2019 με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Η ΔΗΜΑΡ η Γέφυρα και άστεγοι σοσιαλδημοκράτες ήταν ο αρχικός πυρήνας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Στη συνέχεια προστέθηκαν και οι νέοι πασοκογενείς που εντάχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ όπως τα 120 στελέχη που υπέγραψαν με την παρουσία τους εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2019 στο Κάραβελμε ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.Οι «53» είναι η τρίτη τάση και η βασική εσωκομματική αντιπολίτευση.

Χωρίς ενιαία χαρακτηριστικά ως προς τα πρόσωπα αλλά με ξεκάθαρη γραμμή την αριστερή καθαρότητα του κόμματος και τους φραγμούς στη διεύρυνση Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Αθανασίου, Πάνος Λάμπρου, Θεανώ Φωτίου, Βασιλική Κατριβάνου, Γιώργος Κυρίτσης, Χρήστος Καραγιαννίδης Μάκης Μπαλαούρας, Χρήστος Μαντάς, Αννέτα Καββαδία, Αφροδίτη Σταμπουλή είναι μεταξύ αυτών που την συναποτελούν. Μπορεί να αποδεκατίστηκεεκλογικά στις περασμένες εκλογές απολαμβάνει όμως της έμμεσης στήριξης των μέσων ενημέρωσης που «χτυπούν» τον Αλέξη Τσίπρα.Προτεραιότητες των 53 η μη αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ η μη εκλογή προέδρου από τη βάση κλπ. Με αυτήν φαίνεται να συμπλέουν ο πρώην πρόεδρος Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Φίλης. Νεότευκτη τέταρτη τάση το «Αριστερό Δίκτυο» που συσπειρώνει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποστασιοποιήθηκαν βελούδινα από την προεδρική κίνηση και δεν ανήκαν στους «53».Θέλει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στην «Κίνηση Μελών» και στους «53»χωρίς να αποτελέσει φράξια ή κόμμα μέσα στο κόμμα. Συμμετέχουν οι Δημήτρης τζανακόπουλος, Δημήτρης Βίτσας Κώστας Πουλάκης, Πέτη Πέρκα, Έφη Καλαμάρα, Κώστας Κάβουρας, Θεόφραστος βαμβουρέλλης.


Οι σταθμοί έως το συνέδριο

Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να εγκριθούν οι θέσεις του 3ου συνεδρίου που επεξεργάζεται η επιτροπή προγράμματος με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη. Σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού συμβουλίου οι θέσεις θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της διακήρυξης και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία καθώς και τον απολογισμό της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες. Ωστόσο επειδή το συνέδριο θα είναι προγραμματικό αλλά και καταστατικό το πολιτικό συμβούλιο θα συγκροτήσει μέσα στον Ιανουάριο την επιτροπή που θα διαμορφώσει τις προτάσεις για τις αλλαγές στο καταστατικό οι οποίες θα τεθούν προς τελική έγκριση στους συνέδρους.

Αν και η κεντρική επιτροπήθα πραγματοποιήσει τον απολογισμό, η διαδικασία θα λάβει διευρυμένα χαρακτηριστικά με τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία προοδευτικής διακυβέρνησης που προγραμματίζεται για το τριήμερο 2-4 Απριλίου του 2020. Το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες και τα πάνελ θα αποφασιστούν τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά τον αντιπολιτευτικό του ρόλο. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην υπεράσπιση της απλής αναλογικής, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μια νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις