Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Σε αμηχανία έφερε την ελληνική αποστολή ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς άφησε τους έλληνες επιτετραμμένους σε δεύτερο ρόλο και αναφέρθηκε αποκλειστικά σε Ιράν, Ιράκ και εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ, δίνοντας μονομερή συνέντευξη τύπου μπροστά στο τζάκι του Λευκού Οίκου.Κάποια στιγμή, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου ρωτάει τον Ντόναλντ Τραμπεάν συζητά το φίλο του τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λιβύης. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι συζητά με τον Ερντογάν και άλλους ηγέτες και το κοντρόλ της ΕΡΤ γράφει «Τραμπ: Είναι φίλος μου ο Ερντογάν», ενώ αυτό ήταν κομμάτι της ερώτησης και όχι της απάντησης Τραμπ.

Όπως και να χει το γεγονός ότι ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Λιβύη χωρίς να αναφέρει την Ελλάδα ή τον Έλληνα πρωθυπουργό προκάλεσε την αγωνιώδη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της Λιβύης για την Ελλάδα. Ζήτησε μάλιστα τηβοήθεια των ΗΠΑ.


Δείτε το σχετικό βίντεο στο 0.49':


Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, συνολικά στις δηλώσεις, μονοπώλησε το ενδιαφέρον ο αμερικανός πρόεδρος. Ο κ. Τραμπ έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι κυριολεκτικά τον «βομβάρδισαν» με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν, καθώς γνώριζαν ότι δεν θα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, αφού ήταν γνωστό ότι δεν θα ακολουθούσε συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία του Ιράν. Παράλληλα, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε και στο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ, ενώ ρωτήθηκε και για τον αγωγό East Med.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ, για ακόμα μια φορά εξέθεσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35. Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.