Τζέφρι Πάιατ: Εξαιρετική η περίοδος για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, πηγή λύσεων η Ελλάδα. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, υπογράμμι σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. «Πρόκειται για μια εξαιρετική περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί και είναι πηγή λύσεων, ένας πυλώνας σταθερότητας και κρίσιμος εταίρος στην ευρύτερη στρατηγική της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. Επισήμανε ακόμα όπως η ιστορία έχει αποδείξει οι δύο χώρες είναι σταθεροί εταίροι και σύμμαχοι. Έπειτα, ο Τζέφρι Πάιτ ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει τη γραφειοκρατία, να εξαλείψει τα capital controls, να διευρύνει τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να μειώσει τους φόρους. «Ως αποτέλεσμα, το μήνυμά του είναι ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις και είναι έτοιμη για αμερικανικές επενδύσεις», πρόσθεσε. Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει πως κεφαλαιοποιεί το μομέντουμ που δημιουργήθηκε έπειτα από την υπογραφή του νομοσχεδίου EastMed Act σε νόμο από τον Πρόεδρο Τραμπ στις 20 Δεκεμβρίου, που αναγνωρίζει σημαντικά συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο για να υπογράψει την επικαιροποιημένη αμοιβαία αμυντική συμφωνία. Επίσης, αναφέρθηκε στην υπογραφή από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στις 2 Ιανουαρίου, που «βασίζεται στο πλαίσιο 3 + 1 το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο έθεσε σε λειτουργία τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ». Τέλος, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας σημείωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που μοιράζεται τους στόχους και τις αξίες μας» και διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στη στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα.

«Ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τράμπ» δήλωσε νωρίτερα σήμεραο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1 ενώ για στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «αλλά φιάσκο είναι όταν κάνεις κωλοτούμπες και φορτώνεις τους Έλληνες με 100 δισεκατομμύρια ζημιά»

Ο Γιώργος Παπαδάκης πριν λίγο στο«Καλημέρα Ελλάδα» είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όπουτόνισε ότι η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη – Τραμπ, ενώ υπογράμμισε ότι η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, όταν ρωτήθηκε ο Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις, ήταν καθοριστική.

Όπως είπε ο κ.Πέτσαςτα τρία βασικά σημεία ικανοποίησαν τηνελληνικήπλευρά ήταν το ότι επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, το ότι -Τα σχόλια από την πλευρά του Τραμπ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν εγκωμιαστικά και το ότι η ηκυβέρνηση των ΗΠΑ και βέβαια ο Τραμπ έχουν πλέον ξεκάθαρη άποψη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.Όπως είπε ο κ. Πέτσας, θα πρέπει να τονιστούν οι εξελίξεις στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών, τόσο με την αναβάθμιση των F-16, όσο και με τις συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, όπου πρόθεση μας είναι η συμφωνία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών, που θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων μετά το 2024 την Ελλάδα. Ενώ, όπως συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης.Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, για το ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ, υποστήριξε ότι «η μικροψυχία ξεχειλίζει»