ΣΥΡΙΖΑ: Τις προϋποθέσεις για τη δυναμική επανεκκίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προϋποθέτει την ανάκαμψη, ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα καθ' οδόν προς το Συνέδριο θα περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματός του.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να και θα ζητήσει από τα κομματικά στελέχη αλλά και τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας να συμβάλουν με αποφασιστικό τρόπο στην ανάπτυξη μαχητικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης. Έτσι αναμένεται ότι ο κ. Τσίπρας ανοίγοντας την συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία

  • θα περιγράψει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων,
  • θα επισημάνει τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα
  • θα ζητήσει από τους κομματικούς και τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας να συμβάλουν με αποφασιστικό τρόπο στην ανάπτυξη μαχητικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης. Σε περίπτωση, όμως, που το θέμα τεθεί από κάποιο μέλος του οργάνου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παραπέμψει τη σχετική συζήτηση για μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου από τη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια ώρα προεξοφλούν ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε αναζήτηση του διαδόχου του σημερινού προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ως εκ τούτου αναζητούν ήδη plan B, προκειμένου να απαντήσουν άμεσα και θεσμικά με δική τους, νέα πρόταση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εστιάζουν στην επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει πρόεδρο από την κεντροαριστερά, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει υποψήφιο από την ίδια ιδεολογική δεξαμενή και πως θα αντιδράσει στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή του επιβεβαιώσει το σενάριο για πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο, κάτι που έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά;

Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ενδεχομένως να μηνμπορέσεινα επιβάλει την πρότασή της για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό που αναζητείται είναι μία «απάντηση με ισχυρούς συμβολισμούς», που θα εκφράζει το σύνολο της προοδευτικής παράταξης, ασκώντας πιέσεις στο Κίνημα Αλλαγής με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις