Χίος επεισόδια: Συγκεκριμένα, οκ. Μηταράκης τόνισε πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι ολοκληρωμένο. Παράλληλα, επέκρινε τη στάση της δημοτικής αρχής, καθώς, όπως είπε, «παρά τις φωνές», ενέκρινετη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ, όμως, ενώ, όπως ισχυρίστηκε, ζήτησε ο ίδιος να υποδείξουν νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο «για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου», εκείνοι δεν το έπραξαν.Εξάλλου, όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης, «οδήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών».

Εξάλλου, όπως ανέφερε στη δήλωσή του, αντιλαμβάνεται τη δυσπιστία των πολιτών «που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης». Ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει πως το κυβερνητικό σχέδιο «θα κριθεί πλέον στην πράξη».

Η δήλωση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ως εξής:

«Παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές.

Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου».

Μία σύλληψη για τα επεισόδια στο δημαρχείο

Με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης και βίας κατά υπαλλήλων αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου 32χρονος, ο οποίος συνελήφθη σήμερα, 14 Ιανουαρίου, από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου για τα επεισόδια το βράδυ της Δευτέρας, στο δημαρχείο Χίου. Επίσης έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου ένας ακόμα 45χρονος Χιώτης, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι έξω από το δημαρχείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της δημιουργίας νέας κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί, καθώς συνεδρίαζε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας στην περιοχή του 15ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισσού. Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της άφιξης του Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. Κάποιοι πέταξαν μπουκάλια με νερό και καφέδες, ενώ έσπασαν την πόρτα του δημαρχείου, προκειμένου να μπουν μέσα.

Δείτε το βίντεο


Κώστας Μουτζούρης: Φοβάμαι ότι θα γίνουν και χειρότερα

Ο κόσμος έχει ξεπεράσει τα όριά του και φοβάμαι ότι θα γίνουν και χειρότερα, τόνισε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, καταδικάζοντας παράλληλα τα επεισόδια εις βάρος του υφυπουργού Εργασίας. Ο κ. Μουτζούρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τους κατοίκους των νησιών στις 22 και 23 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ότι «κάναμε αρκετή υπομονή ως τώρα περιμένοντας από την κεντρική διοίκηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν έχουμε δει αποτελέσματα». Όπως επεσήμανε ο κ. Μουτζούρης, αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου βρίσκονται περίπου 50.000 παράτυποι οικονομικοί μετανάστες, με τους 27.000 να βρίσκονται στη Λέσβο, όπου η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτική. «Αντιδρούμε για να βρούμε το δίκιο μας, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης μιλώντας στο «Θέμα 104,6» υποστήριξε πως όποιο σχέδιο και να εκπονηθεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί συνεχίζονται ακάθεκτες οι ροές με αυξητικούς ρυθμούς, παρά τον χειμώνα, δεν προχωράει το σχέδιο για μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ όσον αφορά τις νέες δομές κλειστού τύπου είπε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στο "Α"». Όπως τόνισε αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει φύλαξη συνόρων και αλλαγή συμφωνιών για να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων. «Δεν θα έπρεπε να γίνεται ταυτοποίηση εδώ και να εγκλωβίζονται. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή» πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μουτζούρης επιμένοντας ότι «η αποτροπή είναι η καλύτερη φύλαξη, όμως η Frontex υποδέχεται».