ΣΥΡΙΖΑ: «Ευφάνταστες δικαιολογίες» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑτα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, για να εξηγήσει την απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου. Λόγια που, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αναδεικνύουν την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα λάθη και την αδράνειά της».Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν την ενεργητική εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε από τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. «Πολιτική που κατέστησε πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή την Ελλάδα και οδήγησαν στη συμμετοχή της σε σειρά πρωτοβουλιών όπως η Διάσκεψη του Παλέρμο, που ο κ. Δένδιας ξεχνάει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι ευφάνταστες δικαιολογίες που χρησιμοποίησε σήμερα ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας για να εξηγήσει την απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αναδεικνύουν την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα λάθη και την αδράνειά της.Η ενεργητική εξωτερική πολιτική που άσκησε η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια, την κατέστησαν πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και οδήγησαν στην συμμετοχή της σε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η Διάσκεψη του Παλέρμο, που ο κ. Δένδιας ξεχνάει. Επίσης ξεχνάει, ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν άρχισε το 2015 αλλά τον Ιούλιο του 2019 με επίσημη πρόταση του ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salame, για την ειρήνη στη Λιβύη, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019. Και ουδεμία σχέση έχει με άλλες Διασκέψεις. Η Διάσκεψη του Βερολίνου του 2015 αποτέλεσε διακριτή διαδικασία που ολοκλήρωσε τους στόχους της με τη συμφωνία ειρήνης του Skhirat το Δεκέμβριο 2015. Επιμένει ο κ. Δένδιας τέλος να υποκρύπτει, ότι 5 χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κονγκό, θα συμμετάσχουν την Κυριακή, σε αντίθεση με την Ελλάδα που θα είναι απούσα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Διαβάστε: Νίκος Δένδιας: Απαιτούμε την ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης [vid]Τη δυσφορία της κυβέρνησης για τη μη πρόσκληση της Αθήνας στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, την Κυριακή, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο βραδυνό δελτίο της ΕΡΤ. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ήταν λανθασμένη η απόφασή της γερμανικής πλευράς αλλά σημείωσε με έμφαση ότι οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης έχουν ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν… «Η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει. Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά» πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι η Αθήνα επιθυμεί η διάσκεψη του Βερολίνου να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις: «Ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι και ο Χαφτάρ απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας -Λιβύης. «Θεωρεί ότι είναι βλαπτικά για τους Λίβυους. Την ίδια θέση έχει σειρά χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ο.κ. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να προασπίσει την ευρωπαϊκή θέση για την αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων. Θέση της Ελλάδας είναι η «απομάκρυνση όλων των ξένων στοιχείων από την Λιβύη». Ως προς το παρασκήνιο της επίσκεψης Χαφτάρ στην Ελλάδα, είπε: «Είχαμε από την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη συνεννοηθεί με τον κ. Χάφταρ να έρθει στην Αθήνα. Κρίναμε πως ήταν ο κατάλληλος χρόνος να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα και επίσκεψή του παράγει υπεραξία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις