Εκλογικός νόμος – Αυτοδιοίκηση: Ο δεύτερος νόμος που αφορά στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης σχεδιάζεται αυτή την περίοδο στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τα τρία βασικά σημεία του νέου νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προβλέπουν:

  • Εκλογή Δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με δύο προϋποθέσεις: να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40% και και να έχει διαφορά Τουλάχιστον 5% από τον δεύτερο υποψήφιο.
  • Καταργεί την απλή αναλογική για την εκλογήδημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.
  • Μειώνει κατά 30% τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Στο βασικό σενάριο που φέρεται να εξετάζεται oiδήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 40% αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50% Η διαφορά του πρώτου υποψηφίου Δημάρχου με τον δεύτερο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5%, μόνο δηλαδή με 40% και 5 μονάδες διαφορά από τον επόμενο θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο. Θυμίζουμε ότι το 2006 είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθμιση βάσει της οποίας δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονταν όσοι συγκέντρωναν κατ ελάχιστον ποσοστό 42%

Οι αλλαγές σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια

Σημαντικές αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών και των περιφερειακών Συμβουλίων αλλά και στην ίδια τη σύνθεση τους. Υπό επεξεργασία είναι ακόμα και το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων κατά 30% Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν σε όλη την επικράτεια 69.821 σε υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και 7.698 υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Αριθμός υπερβολικός που όμως ήταν ενθαρρυντικό σημάδι συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Τώρα επιστρέφουμε σε «πιο κλειστά κλαμπ». Οι επιλογές αυτές είναι βέβαιο ότι προκαλούν ήδη την αντίδραση της αντιπολίτευσης καθώς η κατάργηση της απλής αναλογικής μειώνει την αντιπροσωπευτικότηταστις τοπικές κοινωνίες.

Πως αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης μιλώντας προ ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σημείωσεότι «η Νέα Δημοκρατία τουλάχιστον σε θέματα Δημοκρατίας και ειδικά στις δύο μεγάλες αλλαγές που έκανε η δική μας κυβέρνηση (απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και στις βουλευτικές εκλογές) ήρθε και με το καλημέρα θέλει να τα γκρεμίσει και τα δύο».

«Το ένα το γκρέμισε από τον Αύγουστο του 2019, το άλλο έρχεται να το γκρεμίσει τον Ιανουάριο του 2020», όπως είπε ο ίδιος. Σκοπός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι όπως τόνισε «να μας ξαναγυρίσει σε εκλογικά συστήματα που τεχνητά ευνοούν τον δικομματισμό, όχι με την ελεύθερη βούληση των πολιτών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις