Δημήτρης Παπαδημούλης:Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έλαβε τον λόγο σήμερα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ως σκιώδης εισηγητής, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής: Eτήσια επισκόπηση ανάπτυξης για το 2020». «Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η εργασιακή φτώχεια και οι εντεινόμενες ανισότητες, επιβάλλουν ένα ολιστικό σχέδιο για δίκαιη, βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνάδελφο Μαρκές, για το σχέδιο γνωμοδότησης που μας έστειλε. Ήδη έχουμε μια αλλαγή στον τίτλο: από “Ετήσια Επισκόπηση της ανάπτυξης”, σε ”Ετήσια Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη”. Διότι στο μεταξύ έχει μπει στην ατζέντα και το GreenNewDeal.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα πρέπει, εκτός από τον τίτλο -καθώς το Ευρωπαϊκό εξάμηνο έχει μπει στον δέκατο κύκλο εφαρμογής του, να δούμε και την ανάγκη επανασχεδιασμού του ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο, για δίκαιη, βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς. Και πρέπει, εκτός από το GreenNewDeal, να δούμε ότι η μονόπλευρη προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σε αριθμούς και λογιστικά μεγέθη – με απουσία της κοινωνικής διάστασης, έχει οξύνει επικίνδυνα, εντός της ΕΕ και εντός της Ευρωζώνης, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Η προηγούμενη συνάδελφος μόλις αναφέρθηκε σε μερικές από αυτές, που έχουν σχέση με τη Συνοχή και το braindrain.

Άρα, έχουμε σημάδια που μας επιβάλλουν ένα επανασχεδιασμό και αλλαγές. Η ίδια η επιβράδυνση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η εργασιακή φτώχεια και οι εντεινόμενες ανισότητες.

Είναι θετικό ότι στη γνωμοδότηση που μας παρουσίασε η συνάδελφος Μαρκές, αναφέρεται στην ανάγκη να εστιάσουμε ξανά τους στόχους του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και να τους συνδέσουμε με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να αλλάξουμε και προτεραιότητες. Με αυτή τη διάθεση, θα καταθέσουμε εκ μέρους της Ομάδας μας και τροπολογίες τις επόμενες ημέρες».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις