ΥΠΕΞ Ακάρ: Αγριεύει το παιχνίδι στη διπλωματική σκακιέρα καθώς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σήκωσε το γάντι και απάντησε με σκληρή γλώσσα στις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος ζητάει την αποστρατικοποίηση 16 νησιών της χώρας μας.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο. Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων.

Οι δηλώσεις Ακάρ που έριξαν λάδι στη φωτιά των προκλήσεων από την Τουρκία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. «Aναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας» διαμήνυσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, στις οποίες επανέρχονται κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι παραπέμποντας στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Τουρκία Ελλάδα: Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Χουλουσί Ακάρ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις