Τζανακόπουλος Γεραπετρίτης: Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην ομιλία του υπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ισχυρίστηκεστην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ άλλων,ότι η απλή αναλογική συνδέεται με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία, αλλά και με τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην παρέμβασή του χαρακτήρισε «πολιτική αθλιότητα» να ισχυρίζεται κάποιος ότι για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία φταίει η απλή αναλογική. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη διάρκεια της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, χαρακτήρισε την απλή αναλογική «θεωρητικό απολίθωμα», είπε ότι είναι «εγγύηση αποτυχίας», ενώ υποστήριξε ότι οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, λόγω του Συντάγματος της Βαϊμάρης. Επίσης, ότι ευθύνεται για τον ελληνικό εμφύλιο.

«Νιώθω υποχρεωμένος να επισημάνω τρία σημεία τα οποία έθεσε ο κ. Γεραπετρίτης και δεν τιμούν ούτε την αίθουσα, ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του, ούτε φυσικά και την κυβέρνησή του», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.«Πρώτο σημείο, είναι μεγάλο ολίσθημα και τον καλώ να ανακαλέσει, αφού δεν δίστασε στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα πλειοψηφικά συστήματα να αποδώσει στην απλή αναλογική την ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρξε διορισμός του Αδόλφου Χίτλερ το 1933 στην καγκελαρία της Γερμανικής Δημοκρατίας. Απέδωσε με δυο λόγια την ευθύνη για την άνοδο του ναζιστικού φαινομένου στην Γερμανία στην απλή αναλογική. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση που σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας και ιστορικής ακρίβειας», είπε.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Και πρόσθεσε:«Θέλετε δηλαδή κ. Υπουργέ να πιστέψουμε ότι για την άνοδο του ναζισμού δεν φταίει η συνθήκη των Βερσαλλιών, οι υπέρογκες πολεμικές αποζημιώσεις, το κλίμα αντισημιτισμού, η άνοδος φασιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη αλλά η απλή αναλογική. Πρόκειται για αθλιότητα, ιστορική ,πολιτική και ιδεολογική που σας καλώ να ανακαλέσετε άμεσα».Επίσης, επισήμανε ότι ο υπουργός παρά των πρωθυπουργώ «δεν δίστασε να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα στην απλή αναλογική. Άλλη μία άθλια ιστορική ανακρίβεια, η οποία δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα του ιστορικού αναθεωρητισμού αλλά ανήκει στη σφαίρα μιας παραδοξολογικής ακροδεξιάς ρητορείας, την οποία δυστυχώς ο κ. Γεραπετρίτης υιοθετεί στο πλαίσιο της υπεράσπισης της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού του».Γεραπετρίτης:

Μετά την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ,ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε τη διευκρίνιση ότι δεν απέδωσε στην απλή αναλογική την άνοδο του Χίτλερ, λέγοντας πως η αναφορά αφορούσε το ιστορικό πλαίσιο. Επισήμανε δε, πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες, για το πολίτευμα. Σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία.

«Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο», πρόσθεσε.«Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο.Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στη τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%», συμπλήρωσε.


Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις