ΔΗΜΑΡ Θεοχαρόπουλος: Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου ενιαίου φορέα της αριστεράς υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Παλαιά και νέα μέλη ισότιμα και στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις, ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία όλοι μαζί για έναν σύγχρονο ενιαίο φορέα της αριστεράς, για ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Η διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού ή θα είναι συμμετοχική ή δεν θα υπάρξει». Συμπλήρωσε ότι «με βάση τη διακήρυξη, οφείλουμε να επιμείνουμε στο μετασχηματισμό με στόχο μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και υπερσυντηρητικό σχέδιο της ΝΔ. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους προοδευτικούς πολίτες απλά ως ψηφοφόρους που κάθε τέσσερα χρόνια θα ζητάμε τη στήριξή τους στην κάλπη. Οφείλουμε να τους καταστήσουμε όλους συμμετέχοντες και συνδιαμορφωτές… Σε αυτή τη βάση, η ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις δυνάμεις που αποτελούν το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας πορευόμαστε με στόχο έναν ενιαίο φορέα της Αριστεράς. Να διαμορφώσουμε μαζί τις προϋποθέσεις για έναν ισχυρό πλουραλιστικό φορέα της Αριστεράς που θα δώσει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στο εκλογικό σύστημα λέγοντας: «Ψηφίσαμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής το 2016, ως μια απ' τις σημαντικότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, καταργώντας την απλή αναλογική και επαναφέροντας το μπόνους έως και 50 εδρών, συνιστά οπισθοδρόμηση σε ένα σύστημα ανισοτιμίας της ψήφου…».

«Η ΔΗΜΑΡ από την ίδρυσή της εργάζεται για την ενιαία έκφραση της σύγχρονης Αριστεράς. Σε αυτή τη βάση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις δυνάμεις που αποτελούν το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας πορευόμαστε με στόχο έναν σύγχρονο φορέα της Αριστεράς», αναφέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- στο σχέδιο απόφασης προς τα μέλη του οργάνου, στο οποίο επιπλέον επισημαίνεται:«Απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΜΑΡ, αλλά και σε όλους τους αριστερούς προοδευτικούς πολίτες που κατά καιρούς συμμετείχαν ή υποστήριξαν τη ΔΗΜΑΡ, και τους καλούμε να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού. Στις ανοιχτές συνελεύσεις, στις προσυνεδριακές διαδικασίες, σε κάθε δράση που θα προωθεί τον εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Να διαμορφώσουμε μαζί τις προϋποθέσεις για έναν ισχυρό πλουραλιστικό φορέα της αριστεράς που θα δώσει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας». Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο (14-17) είναι προγραμματισμένο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου πλέον ο ενιαίος φορέας της δημοκρατικής παράταξης θα λάβει σάρκα και οστά.