Τουρκία ΕΕ: Ο Γιούνκερ τονίζει πως η Ελλάδα έπρεπε να έχει προσκληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου. Στην ίδια συνέντευξη κάνει και μία πρώτη αποτίμηση της θητείας της νέας κυβέρνησης και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από την διαπραγμάτευση – θρίλερ με τους δανειστές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέντευξη του πρώην προέδρου της Κομισιόν, έρχεται να αποτυπώσει το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες για την τουρκική στάση, μετά την διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, όπου η Τουρκία αναδείχτηκε σε βασικό παίκτη των εξελίξεων, χωρίς παράλληλα να κάνει κάποια σημαντική παραχώρηση.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν επανέλαβε – μετά την συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη – πως η Τουρκία δεν θα αφήσει μόνο τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ και ότι οι τούρκοι στρατιώτες που θα πάνε στη Λιβύη, θα έχουν ρόλο στήριξης και εκπαίδευσης των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράτζ. Επίσης, έκανε έκκληση στις άλλες χώρες να μην στηρίξουν τον Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς δεν υπέγραψε την κατάπαυση του πυρός. Όσον αφορά το Προσφυγικό, ανέφερε πως περίπου 400.000 άνθρωποι από την συριακή πόλη Ιντλίμπ μετακινούνταν προς τα τουρκικά σύνορα εξαιτίας των επιθέσεων των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι γερμανικών εφημερίδων:"Ο Ερντογάν πατάει στην ανικανότητα της Ευρώπης", γράφει η Die Welt, ενώ η BILD βλέπει "σύγκρουση για τα δισεκατομμύρια (ευρώ) του προσφυγικού".

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία

Όσον αφορά το "μέτωπο" Τουρκίας με Ελλάδα, πρόσφατα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κάλεσε να αποχωρήσει ο στρατός από 16 νησιά του Αιγαίου, κάνοντας λόγο γιαπαραβίαση του διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Αθήνας, ενώ κάλεσε την Ελλάδανα συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας. Ηαποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, η οποία παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Παράλληλα οΜεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε ίσες αποστάσεις από την ΕΕ στο ζήτημα της οριοθέτησης ζωνών οικονομικού ελέγχου στη Μεσόγειο. "Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές" σημείωσε.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Πολύ επιθετική η Τουρκία

Μιλώντας στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως η Αθήνα "θέλειμία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία" προσθέτοντας πως "η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική". "Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι εντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα για με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η ΕΕ και οι ΗΠΑ, επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις