Νέες ταυτότητες: Οι Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης και Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«·Για την ατεκμηρίωτη και ανεξήγητη ματαίωση του καθόλα σύμφωνου με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία προκηρυγμένου διαγωνισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος απευθυνόταν σε 25 υποψήφιους αναδόχους, διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστική προσφορά προς όφελος του κράτους και του πολίτη. Συγκεκριμένα ενώ είχε προϋπολογιστεί το ποσό των 515.400 εκ ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 400 εκ ευρώ. Δηλαδή λιγότερο από 7 ευρώ/ανά πολίτη + τα έξοδα των φωτογραφιών.·Για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για τους πολίτες,με την ανεξήγητη επιλογή έγχρωμης φωτογραφίας (αντί της ασπρόμαυρης που είχε ήδη επιλεγεί και την οποία επιλέγουν οι 25/28 χώρες της Ε.Ε.) χωρίς, ταυτόχρονα να προσθέτει το παραμικρό όφελος στο σκέλος της ασφάλειας, ενώ απευθύνεται σε ελάχιστους υποψήφιους αναδόχους περιορίζοντας τον μεταξύ τους ανταγωνισμό σε βάρος τελικά των ίδιων των πολιτών».

Η έως τώρα διαχείριση του θέματος της έκδοσης ταυτοτήτων από πλευράς της κυβέρνησης «την καθιστά υπόλογη απέναντι στους πολίτες και οφείλει να λογοδοτήσει για την καθυστέρηση της ήδη δρομολογημένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαδικασίας έκδοσης ταυτοτήτων», σχολιάζουν οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, το κόστος του διαγωνισμού εκτινάσσεται σε ιλιγγιώδη επίπεδα, ξεπερνώντας το μισό δισεκατομμύριο €, ενώ όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα, οι συμμετέχουσες εταιρείες είναι ακριβώς ίδιες με τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και όμως σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το κόστος για τον φορολογούμενο, από τα 350 εκατομμύρια € του διαγωνισμού που ακυρώθηκε,εκτινάχτηκε στα 515 εκατομμύρια €, που σύμφωνα με πληροφορίες το πόσο ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερο.