H… challenge/πρόσκληση μεταξύ των πολιτικών γυναικών του κοινοβουλίου συνεχίζεται. Αυτή τη φορά το λόγο έχει η κυρία Κεφαλογιάννη.Δωρικής ομορφιάς, η γυναίκα – πολιτικός, που πατά σταθερά στη γη, αλλά επιλέγει αυτή ποιους δρόμους θα βαδίσει. Κουβαλά το περήφανο της Κρήτης και την αντοχή των όρων της. Έχει επίγνωση τι σημαίνει «δημόσιο πρόσωπο» και αναλαμβάνει το τίμημα. Κι όσο μεγαλώνει, μεγαλώνει και το εύρος της ελευθερίας της.Προστατεύει τον εαυτό τηςαπό συναισθήματα πουαποπροσανατολίζουν και ξεπερνά τις αδικίες διότι είναι χάσιμο χρόνου. Οι απαντήσεις της είναι πηγαίες, κάνοντας τη συζήτηση φιλική, κάτι που μας εκπλήσσει ευχάριστα. Μιλά για το νησί της πουτην εμπνέει, και τοθεωρεί τόπο όπου πάντα θα επιστρέφει

Η γη όπου μεγαλώνουμε επηρεάζει την ψυχοσύνθεσή μας. Το όρος, η θάλασσα ή το φαράγγι, περνούν στον χαρακτήρα. Σε εσάς, κυρία Κεφαλογιάννη, πώς «έγραψε» ο τόπος σας, εντός σας;
ΣτοDNA, στα βιώματα μου, είναι «γραμμένη» η μαγεία ενός τόπου μοναδικής ομορφιάς και ενέργειας… της Κρήτης. Της μεγαλονήσου που βρέχεται από θάλασσες και πελάγη, ανασαίνει τον αέρα των Λευκών ορέων και του Ψηλορείτη και παθαίνει ζάλη από τα φαράγγια της Σαμαριάς, του Κοτσυφού και του Κουρταλιώτη. Έτσι και η ζωή, έχει τις νηνεμίες και τις αντάρες των θαλασσών, τις σταθερές και τις αρχές των βουνών, τις ανατροπές και την αδρεναλίνη των φαραγγιών.
Ο τόπος μου και τα χαρακτηριστικά του, ορίζει και καθρεφτίζει τη ζωή μου.Οι σπουδές της είναι «πλούσιες» σε επιστημονικά πεδία καιη ένταξή της στην πολιτική φάνταζε προδιαγεγραμμένη.

Θυμάμαι, ως μαθήτρια δημοτικού, να έχουμε θέμα έκθεσης «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω». Δεν είχα τι να απαντήσω κι έγραψα ολόκληρο παιδικό ψέμα. Εσείς ξέρατε; Ή το ένα έφερε το άλλο;
Ήξερα πολύ καλά τι ήθελα να γίνω, αλλά δεν μπορούσα να το περιγράψω. Ονειρευόμουν να είμαι μια γυναίκα ανεξάρτητη, με αρχές και αξίες, που να έχει τη δύναμη να υποστηρίζει τις επιλογές της. Αυτό ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω. Και αυτό διεκδικώ και κάνω στη ζωή μου. Διαρκώς. Με όποιο κόστος μπορεί να προκύπτει κάθε φορά.Η ανεξαρτησία «πληρώνεται» ακριβά.

Οι αρχές μας ήταν πάντα εμφανείς στη δημόσια εικόνα μας. Όχι όμως και το υπόλοιπο «πακέτο» της προσωπικής μας ζωή. Αυτή η εθελούσια έλλειψη διάκρισης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού βίου, που πλέον ισχύει, σας ενοχλεί ή αποδέχεστε τη νέα κανονικότητα;
Η ευθύτητα και η ειλικρίνεια οφείλουν να σε συνοδεύουν στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό σου βίο. Κάπου τέμνονται λοιπόν αυτά τα δύο- δημόσιο και ιδιωτικό- αλλά και κάπου παρεκκλίνουν… είναι εκεί που ξεκινάει η δικιά σου «αλήθεια» και θέλεις να την προστατεύσεις από τα μάτια τρίτων. Σε όλη μου την πορεία στο δημόσιο βίο κινήθηκα πάντα με ειλικρίνεια και διακριτικότητα. Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνουν τα δημόσια πρόσωπα που σέβονται τον ρόλο τους.


Έχει ιδιαίτερη αγάπη στο θέατρο και η παρουσία της σε παραστάσεις καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος είναι συχνή.

Για εσάς η εκδίκηση είναι «ένα πιάτο που τρώγεται κρύο» ή έχετε την ικανότητα να προστατεύετε την ενέργειά σας από τέτοια συναισθήματα;
Δεν πιστεύω ότι μπορεί ο στόχος μας να είναι ποτέ η εκδίκηση. Σε κατευθύνει σε λανθασμένους δρόμους μια τέτοια επιλογή. Σε ετεροπροσδιορίζει. Η εκδίκηση τυφλώνει, δεν κερδίζεις τίποτα απολύτως. Αντίθετα, πιστεύω ότι πρέπει να συγχωρείς, να ξεπερνάς τις αδικίες και να βαδίζεις με γνώμονα τις αρχές, τις αξίες σου και τη διάθεσή σου για προσφορά και αγάπη.


Αν και εκλέγεται, αρχικά, στον τόπο της καταγωγής της, το Ρέθυμνο, σύντομα θέτει υποψηφιότητα στην πρωτεύουσα όπουπετυχαίνει να εκλέγεται πρώτη σε σταυρούς προτίμησης. Κάτι που αποδεικνύει ότι ηεσωτερική της δύναμη αναγνωρίζεται από τους ψηφοφόρους του κόμματός της.

Το ταπεραμέντο σας δείχνει ότι ως γυναίκα στην ανδροκρατούμενη πολιτική, δεν υπήρξατε το «αδύναμο» φύλο. Παρόλα αυτά επιχείρησαν να σας αντιμετωπίσουν ως τέτοιο;
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που δεν μου έδειξε ποτέ ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορώ να πετύχω λόγω φύλου. Παρόλα αυτά αντιμετώπισα και εξακολουθώ να αντιμετωπίζω διακρίσεις όπως όλες οι γυναίκες. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το έχω ξαναπεί. Πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για μια γυναίκα ακόμα και σήμερα.

Λένε ότι η ατομική ελευθερία προϋποθέτει στερήσεις. Συμμερίζεστε αυτή εντύπωση;
ΟJohn Stuart Mill έλεγε ότιη ελευθερία ενός ατόμου πρέπει να φτάνει ως το σημείο που δεν παραβιάζει την ελευθερία του άλλου. Αυτός είναι ένα βασικός κανόνας σεβασμού των ορίων που βάζουμε στον εαυτό μας για να προασπίσουμε την ατομική ελευθερία του καθενός. Και αυτή την προσωπική μας ελευθερία θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε διαρκώς.


Η δημόσια εικόνα της έχει όλη τηστεγανότητα τηςγυναίκας εκπροσώπου πολιτικών ευθυνών, αλλά αυτή η στεγανότηταυποχωρεί όταν βρίσκεται στα πάτρια εδάφη.

Είστε μία κυρία με εμπειρίες περισσότερες από όσες αναλογούν στο νεαρό της ηλικίας σας. Αυτό το σύνολο των ευθυνών που έχετε διαχειριστεί, τι σας στέρησε;
Μου στέρησε χρόνια ανεμελιάς, που μπορείς να λειτουργείς αυθόρμητα, παρορμητικά χωρίς συμβάσεις, «πρέπει» και περιορισμούς. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνεις όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και πολιτικός.

Ποιο θεωρείτε εσείς, το πιο πετυχημένο, μέχρι σήμερα, πολιτικό σας έργο;
Τηθητεία μου στο υπουργείο τουρισμού. Ανέλαβα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το 2012 η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Δεν θα ξεχάσω το πρώτο ταξίδι που κάναμε στο Βερολίνο. Την καχυποψία με την οποία μας αντιμετώπισαν. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να αλλάξουμε εκείνο το δυσάρεστο κλίμα. Είμαι πολύ περήφανη για τη δουλειά που κάναμε.

Κυρία Κεφαλογιάννη σας αρέσει το αναπάντεχο αν προκύψει; Κάνετε κάτι για να προκύψει; Λόγου χάρη ένα μακρινό ταξίδι σε χώρα άλλης ηπείρου, χωρίς φροντίδα ταξιδιωτικού γραφείου ή αλλαγή αντικειμένου εργασίας. Παρά το γεγονός ότι έρχεστε πρώτη στις καρδιές των ψηφοφόρων του κόμματός σας.
Από μικρή μου άρεσε να προγραμματίζω. Να έχω ψάξει και να έχω σχεδιάσει μια γενική κατεύθυνση. Αλλά όσο μεγαλώνω, τόσο χαλαρώνω. Πολλά πράγματα πλέον δεν υπακούουν σε προγραμματισμένους κανόνες. Αυτή είναι μια μεγάλη απελευθέρωση. Έρχεται με τον χρόνο. Πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι τοαπολαμβάνω. Νομίζω ότι όσο προχωράνε τα χρόνια τόσο πιο πολύ θα αποζητώ τη μαγεία του αναπάντεχου.


Όλα ξεκίνησαν πολύ νωρίς και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο

Μας επιτρέπετε να διατυπώσουμε ένα νεανικό ερώτημα, σε ενήλικη version; Αν ήσασταν κινηματογραφική ταινία, ποια θα λέγατε;
«Ζειςμονάχαδυοφορές, You only live twice».ΚαταπληκτικόςJames Bond,υπέροχοςSean Conneryκαι φοβερήμουσικήτουμεγάλουΆγγλουσυνθέτηJohn Barry.Όσες φορές και να βλέπεις αυτές τις ταινίες δεν τις χορταίνεις! Πάντα στο τέλος κερδίζει το καλό!

Πριν σας ευχαριστήσουμε για όσα μοιραστήκατε μαζί μας, σε ποια συνάδελφό σας επιθυμείτε να παραδώσετε τη σκυτάλη των συνεντεύξεων;
Εγώ ευχαριστώ ιδιαίτερα για την φιλοξενία και την ωραία συζήτηση που κάναμε. Παραδίδω την σκυτάλη στην συνάδελφο Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ.