Ουρούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: Στο φως ο διάλογος Παναγιωτόπουλου - Μητσοτάκη [vid]

Ο διάλογος Παναγιωτόπουλου-Μητσοτάκη για το Ουρούτς Ρέις
Ο διάλογος Παναγιωτόπουλου-Μητσοτάκη για το Ουρούτς Ρέις

Ουρούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: Σε μια αποκάλυψη για τις πραγματικές συνθήκες του διάπλου του τουρκικού ερευνητικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τις συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ουρούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την κοπή της καθιερωμένης πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, είπε πως από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο και ενημέρωνε για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Ουρούτς Ρέις:

-«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση».
-«Εντάξει, κύριε υπουργέ, ψυχραιμία».

Μετά από λίγες ώρες ο διάλογος Μητσοτάκη-Παναγιωτόπουλου συνεχίστηκε:

- «Κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;».
- «Άλλαξε λίγο πορεία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει».
- «Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;».
- «Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα».

Ουρούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα:  Επιμένει η κυβέρνηση στο σενάριο του... καιρού

Παναγιωτόπουλος: Είχαμε την πληροφορία από το βράδυ της Πέμπτης

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός την Πέμπτη το βράδυ και η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση. «Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το Ουρούτς Ρέις, ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας», είπε ο υπουργός.

«Η ανταπόκρισή μας έπρεπε να είναι άμεση γιατί, εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας. Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες», επισήμανε.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ανέμενε την εκδήλωση προκλητικής ενέργειας από την Τουρκία. «Για να είναι ο "Νικηφόρος Φωκάς" στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άστραψε και βρόντηξε ο Ναύαρχος ε.α Αντωνιάδης : «Σε ποιους απευθύνονται; Δεν παρασύρθηκε το Ορούτς Ρέις με 5 μποφόρ» [vid]

«Το Ουρούτς Ρέις επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αν και επέμεινε πως το Ουρούτς Ρέις μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το τουρκικό πλοίο να επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας. «Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μη διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές. Από την άλλη, η ανταπόκρισή μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί, εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός τόνισε πως η Αθήνα διαθέτει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει σε ανάλογο περιστατικό εφόσον απαιτηθεί. «Ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε.