Ουρούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα: «Το έφερε ο αέρας και μετά… πέταξε» μας είπε η κυβέρνηση για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος που έπλεε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Το πήρε ο καιρός» και μετά στην ανακοίνωσή τους είπαν «αποχώρησε από το FIR Αθηνών» (!). Όμως, το FIR είναι πληροφορίες πτήσεων!. «Αν συνδέσετε την απερίγραπτη ελαφρότητα των δηλώσεων αυτών που δείχνουν βαθύτατη άγνοια, δηλαδή να μιλάς για κινήσεις πλοίου και να αναφέρεσαι στο FIR, με προηγούμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που λένε ότι δεν ξέρουμε, αν σεισμικές έρευνες συνιστούν παραβίαση διεθνούς δικαίου, μας κάνουν να ανησυχούμε» τόνισε και συνέχισε:

«Δεν πρόκειται να επενδύσουμε στην στρατιωτική εκμετάλλευση των γεγονότων αυτών αλλά από την άλλη πλευρά, δεν είναι η κυβέρνηση για να βλέπει τα πλοία να περνούν» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Όταν λες ότι οι σεισμικές έρευνες μπορεί να μην αποτελούν παραβίαση διεθνούς δικαίου, δεν δείχνει αποφασιστικότητα». «Έρχεται ο αν. υπουργός Εξωτερικών ο κ. Βαρβιτσιώτης και λέει στην Βουλή δεν θα ζητήσουμε τώρα κυρώσεις για την Τουρκία, αλλά θα ζητήσουμε όταν έρθουν στην αποκλειστική ζώνη μας κάτω από την Κρήτη. Όχι μόνο δεν ξέρει ότι δεν έχουμε ΑΟΖ στην Κρήτη αλλά υφαλοκρηπίδα, το κυριότερο όμως είναι ότι λέει, περιμένουμε να έρθει το πλοίο και όταν έρθει τότε θα ζητήσουμε κυρώσεις».

Και ο κ. Κατρούγκαλος κατέληξε λέγοντας: «Το μήνυμα στην Άγκυρα θα έπρεπε να ήταν σαφές «ούτε να το διανοηθείτε να έρθει πλοίο σας». «Έπρεπε από την αρχή να έχουν ενεργοποιηθεί οι κυρώσεις που είχαμε τόσο πολύ ταλαιπωρηθεί για να τις πάρουμε και να μην αφήνουμε μόνο την Κύπρο να τις ζητάει. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεχίσει την πίεση με τις κυρώσεις στην Τουρκία και ταυτόχρονα να συνεχίσει το διάλογο, ενώ θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί η ενεργητική μας διπλωματία. Γιατί δεν έχει ακόμα συγκληθεί η Διάσκεψη των 7;».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις