Ελληνοτουρκικά: Για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο υπό προϋποθέσεις μιλάει ο Θάνος Ντόκος

Για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο μιλάει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος.
Για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο μιλάει ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος.

Ελληνοτουρκικά: Επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Το θέμα επανέφερε με δηλώσεις του στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης επιστρέφουν Ελλάδα και Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά: «Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ - Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δεν «κρύβει» την ανησυχία του για ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο. Επικρίνει, ακόμη, τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για το βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, παρά τις σχετικές προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Ντόκος καταγράφει ως σημαντικότερη αλλαγή των τελευταίων ετών την χρήση, πλέον, από την Τουρκία, του εργαλείου της στρατιωτικής ισχύος. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας σημειώνει ότι η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και θα ήταν εφικτή, μόνο εφόσον η Τουρκία δεν επιμείνει στον μακρύ κατάλογο διεκδικήσεων που σταδιακά έχει θέσει στο τραπέζι τις τελευταίες δεκαετίες.

Διορθωτική δήλωση

Για δύο λάθη στην διατύπωση της «καθαρά προσωπικής» θέσης περι συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου μίλησε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος.«Δεν είναι καινούργια δήλωση» σημείωσε αρχικά για όσα είπε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. «Όμως έκανα δύο λάθη. Το πρώτο επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε ένα βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν οτι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες». «Πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη την οποία κάποιοι εξέλαβαν ως θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν είναι έτσι» είπε ο κ. Ντόκος.

Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί τους χαρακτηρισμούς «υποθετικό και ακραίο» ο Θάνος Ντόκος είπε «ούτε η Τουρκία δείχνει διάθεση να αλλάξει συμπεριφορά. Για να συζητήσει συνεκμετάλλευση πρέπει να υπάρχει αντικείμενο, να έχει κάτι βρεθεί. Οι πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι πολύ χαμηλές, κακώς το χρησιμοποίησα». Κληθείς να αναλύσει το περιεχόμενο της συνεκμετάλλευσης, ο κ. Ντόκος είπε ότι «πρώτα θα κάναμε διευθέτηση σε διεθνές δικαστήριο και αν τυχόν βρισκόταν κάτι μπορούσαμε να κάτσουμε να μιλήσουμε για συνεκμετάλλευση με βάση ποσοστά. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι έχουμε πάει στη Χάγη ή έχουμε συμφωνήσει για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Ούτε κοντά στη Χάγη είμαστε ούτε έχει βρεθεί κάτι. Αν συμβεί και το ένα και το άλλο θα το συζητήσουμε».

Νέα NAVTEX

Την ίδια στιγμή, με νέα Navtex η Τουρκία δεσμεύει περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου, προκειμένου το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυρά. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης εξέδωσε μια προκλητικότατη Navtex, με την οποία «κλειδώνει» θαλάσσια περιοχή εντός του Αιγαίο για στρατιωτική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στις 6 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, χθες Δευτέρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δώδεκα F-16 και ένα CN-235 προχώρησαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε επτά παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκαν τέσσερις εικονικές αερομαχίες, ενώ έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Ξεκινούν τα μέτρα οικοδόμησης

Εν μέσω αυτής της έντασης, ξεκινούν μέσα στο Φεβρουάριο οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αθήνα εμφανίζεται πρόθυμη να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανή ημερομηνία είναι μεταξύ 17η και 21η Φεβρουαρίου ή και αρχές Μαρτίου. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα πάντα με τα όσα υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, ότι οι συζητήσεις θα γίνουν επί ελληνικού εδάφους, σε επίπεδο τεχνικό-στρατιωτικό, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα εάν θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Αρχικά οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα. Είναι, μάλιστα, πιθανό να έχουμε και συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συζητήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ζητήματα ενέργειας. Αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Μάλτα, όπου πρόκειται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Ζορζ Bέλα και να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Ελληνοτουρκικά: Αρχίζουν συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Κύπρος: Επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας μήνυμα στην Άγκυρα

Ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλητικές της ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ ερμηνεύεται η επίσκεψη του αρμόδιου για θέματα ενέργειας υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, στην Κύπρο. Ο αμερικανός υφυπουργός αναμένεται απόψε Τρίτη στην Κύπρο για επαφές, συνοδευόμενος από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας.

Στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1 και να στείλει το μήνυμα στην Τουρκία ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής. Ο κ. Φάνον θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στις συσκέψεις θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παρακαθίσουν σε δύο συσκέψεις, με αντικείμενο θέματα ασφάλειας των γεωτρήσεων και περιβάλλοντος. Θα συζητηθούν πιθανά προβλήματα και κίνδυνοι, που μπορεί να προκύψουν στις πλατφόρμες εντός της θάλασσας.

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» είχε τονίσει στις 22 Ιανουαρίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, καλώντας την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες εντός των υδάτων της Κύπρου.