ΣΥΡΙΖΑ για Πρόσφυγες – Μετανάστες: «Σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι αιτούντες άσυλο στα νησιά, με την εφαρμογή της κυβερνητικής επιτροπής "αποτροπής", δημιουργώντας ταυτόχρονα έκρυθμη και κατεπείγουσα κατάσταση στα νησιά», επισήμανε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα είχαν συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Δημήτρη Βίτσα, τον Γιώργο Ψυχογιό, τον Νεκτάριο Σαντορινιό και τον Γιάννη Μουζάλα.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, η κυβερνητική πολιτική «δημιουργεί άθλιες συνθήκες τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Με επίσημα στοιχεία του υπουργείου, στα νησιά υπάρχουν 42.080 αιτούντες άσυλο. Τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν 15.000 αιτούντες άσυλο». Και συνέχισε: «Είναι πιθανές αλλά υπαρκτές συγκρούσεις ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και τον τοπικό πληθυσμό. Η κατάσταση γίνεται έκρυθμη και έχει πάρει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος».

Ο Γιάννης Μουζάλας, που επίσης έχει θητεύσει στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισήμανε ότι το προσφυγικό «μετατράπηκε από μεταναστευτική προσφυγική κρίση σε ανθρωπιστική κρίση». Τόνισε πως «είχαμε από το 2017 μέχρι τον Ιούλιο 200 ανθρώπους την ημέρα να έρχονται στην Ελλάδα και σήμερα ο αριθμός αυξήθηκε σε 400».

Ο Γιώργος Ψυχογιός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση λόγω ανικανότητας, καθυστέρησης και άγνοιας έφερε την κατάσταση εδώ χωρίς να παραγνωρίζουμε και τις ευρωπαϊκές ευθύνες».

Επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη ώστε η μεταναστευτική πολιτική να πραγματοποιείται «με ανθρωπισμό, αλληλεγγύη δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους. Να προτείνουμε λύσεις που προέρχονται από την ευρωπαϊκή εμπειρία».

Επισήμανε ότι «η κυβερνητική πολιτική με το δόγμα της αποτροπής είναι μια τακτική που παραβιάζει δικαιώματα, είναι αναποτελεσματική και φθάνει στα όρια της τις τοπικές κοινωνίες», τονίζοντας πως «εμείς είμαστε υπέρ των ανοιχτών δομών φιλοξενίας».

Πρόσθεσε ότι «το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα και δεν πρέπει να μετατρέπεται σε διμερές θέμα με την Τουρκία».

Σημείωσε την ανάγκη «να προωθηθεί άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών», ενώ «αξιώνουμε τα στελέχη της κυβέρνησης να πάρουν θέση απέναντι στις ομάδες ακροδεξιών που έχουν και πάλι εμφανιστεί στα νησιά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις