Τσακαλώτος Σταϊκούρας:Αιχμηρή απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και τις τράπεζες δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Όταν ο κ. Σταϊκούρας λέει ότι "το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες," ο κόσμος καταλαβαίνει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Σταϊκούρας, προκειμένου να δικαιολογήσει ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένους πλειστηριασμούς, αφού αφήνει χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία, μας ενημέρωσε σήμερα ότι το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές σε δέκα χρόνια από τον ελληνικό λαό. Οι τράπεζες και όχι οι εργαζόμενοι που είδαν περικοπές ως και 50% στους μισθούς τους ή απολύθηκαν από τις δουλειές τους», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος.

«Οι τράπεζες και όχι οι συνταξιούχοι που είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται στο μισό και να μην έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Οι τράπεζες και όχι οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο γιατί δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Οι τράπεζες και όχι τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία που έμειναν χωρίς γιατρούς και δασκάλους. Από κάτι τέτοια καταλαβαίνει ο κόσμος τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ για τα ελληνικά νοικοκυριά – το 12,9% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, 55,4% δεν μπορεί να συντηρηθεί για παραπάνω από τρεις μήνες αν δεν έχει έσοδα, το 10% των Ελλήνων κατέχει το 42% του πλούτου.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


«Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα, γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή, υπομονή και σχεδιασμός», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Ήρθαμε το καλοκαίρι του 2019, βρήκαμε λίγο δημοσιονομικό χώρο, μειώσαμε το ΕΝΦΙΑ, χωρίς ταξικό πρόσημο για το σύνολο της κοινωνίας, διότι, ναι, ένα κομμάτι κατέχει τον πλούτο, αλλά αυτό το κομμάτι πληρώνει και πολλούς φόρους», σημείωσε με νόημα για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση η στόχευση ήταν να βοηθηθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταϊκούρας για τηνπρώτη κατοικία.

Υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, «ένας στους δύο πολίτες που έχει μπει στον Νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικός κακοπληρωτής». Και εξήγησε ότι ο στρατηγικός κακοπληρωτής χρησιμοποιούσε το πλαίσιο προστασίας «για να κερδίσει χρόνο», αυξανόταν το χρέος και τελικά κατέληγαν τα παιδιά του να αποποιούνται τις κληρονομιές. Και έπειτα, ακολουθώντας τα τηλεοπτικά πρότυπα και μιλώντας με τίτλους, είπε: «Πρώτη κατοικία. Αλήθειες. Πρώτον: Υπάρχει δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. Απάντηση, όχι. Πότε καταργήθηκε; 28 Φεβρουαρίου 2019. Η προστασία παρέχεται πράγματι από το 2010, αλλά για τον πολίτη που θα πληρώσει το χρέος του. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Πριν από την κρίση γίνονταν 52.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τώρα γίνονται 20.000… Ευκλείδης Τσακαλώτος: “Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους”. Κρατήστε τα αυτά θα τα πούμε στη Βουλή. 20.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Από αυτούς, το ένα τρίτο βρήκαν λεφτά και πήγαν και πλήρωσαν!» Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που έχουν οφειλές και θέλουν να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία να μπουν στη σχετική πλατφόρμα και να ακολουθήσουν τη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τετράμηνη παράταση ως τις 31 Απριλίου του 2020. Ο ίδιος παρατήρησε ότι μολονότι, κατ’ εκτίμηση, η πλατφόρμα καλύπτει ως και 120.000 κατοικίες, μέχρι χθες, Δευτέρα, είχαν εισαχθεί λίγο περισσότερες από 60.000.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι ενώ λέμε ότι θίγεται η τραπεζική πίστη οι τράπεζες είναι υπόλογες για το πώς έδιναν αλόγιστα, στεγαστικά και όχι μόνον, δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες έχουν ευθύνες, αλλά οι τράπεζες έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», είπε ο υπουργός Οικονομικών.«Έχασαν πολλές καταθέσεις, γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από αυτό που γινόταν στη χώρα επί μία δεκαετία, με επίκεντρο κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων: 34 δισ. ευρώ έφυγαν», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις