Ελλάδα Τουρκία: Oι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει να έχουν ένα μικρής διάρκειας τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία τους, την περασμένη εβδομάδα . Η συνάντηση των δύο ανδρών αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς έχουν μεσολαβήσει σημαντικά γεγονότα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας: Το πρώτο είναι η υπογραφή των τουρκολιβυκών μνημονίων και η πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στη θαλάσσια ζώνη που περιλαμβάνει η συμφωνία, το δεύτερο η επιμονή της Άγκυρας στους ισχυρισμούς για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο και το τρίτο η κλιμάκωση των παραβιάσεων και υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα ζητώντας από τον ομόλογό του να χαμηλώσουν οι τόνοι. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν στις Βρυξέλλες και ενόψει του νέου γύρου επαφών που θα έχουν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών στην Αθήνα στις 17 με 21 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ωστόσο η θέση της Αθήνας είναι και αυτό προεξοφλείται ότι θα το επαναλάβει ο Έλληνας υπουργός στον Τούρκο ομόλογό του πως η διαδικασία του διαλόγου για τα ΜΟΕ δεν μπορεί να οδηγήσει σε εξεύρεση λύσης όσο υπάρχουν εντάσεις κι όσο η Τουρκία επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Βεβαίως -όπως ήδη έχει γίνει γνωστό- στο Μαξίμου και στο ελληνικό πεντάγωνο θεωρούν ότι είναι χρήσιμο οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία να παραμένουν ανοιχτοί και σε περιόδους κρίσεως και εντάσεως.

Το ελληνικό ενδιαφέρον στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εστιάζεται στο αν η Γαλλία θα ξαναθέσει ζήτημα αλληλεγγύης των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο κυρίως σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ερωτηματικά αποτελούν τόσο η στάση της Ιταλίας η οποία -λόγω και των συμφερόντων που διατηρεί στη Λιβύη- έχει μεν καταδικάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά όχι απερίφραστα, όσο και της Γαλλίας και της Γερμανίας εξαιτίας των στενών εμπορικών σχέσεων με την Τουρκία.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να μεταβεί στο Μόναχο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας 14 με 16 Φεβρουαρίου ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι στο περιθώριο της διάσκεψης μπορεί να συναντηθεί με τον ισραηλινό και τον κύπριο ομόλογό του προκειμένου να έχουν μία συνολική εκτίμηση της κατάστασης.

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Λίγο πριν αναχωρήσει ο Νίκος Δένδιας για το Αλγέρι συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. O κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τα στελέχη της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία αναφορικά με τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και την ενταξιακή προοπτική των δυτικών βαλκανίων.

Χωρίς την Ελλάδα η συνέχεια της Διάσκεψης του Βερολίνου στο Μόναχο

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται για εκδήλωση της Διάσκεψης του Μονάχου. Όπως δήλωσε ο κ. Μπρόιλ, η συνάντηση αποτελεί την έναρξη της διεθνούς διαδικασίας παρακολούθησης (Follow up) της εφαρμογής των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε πολλά επίπεδα και τόσο στις διάφορες χώρες που συμμετέχουν, όσο και στη Λιβύη. «Στόχος μας είναι να διατηρηθούν το "μομέντουμ" της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και η αποστολή του ΟΗΕ και ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα Γασάν Σάλαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις προσπάθειες για συμφιλίωση στη Λιβύη. Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, αφού δεν βρίσκονταν μέσα στις χώρες που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πρώτη διάσκεψη στα τέλη Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις