Προσφυγικό άρθρα νόμου: «Ασκείτε ιδεοληπτική και αυταρχική πολιτική», λέει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Καλλιεργήσατε τις πιο μισαλλόδοξες και ακραίες φωνές στις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε η βουλευτής
Καλλιεργήσατε τις πιο μισαλλόδοξες και ακραίες φωνές στις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε η βουλευτής

Προσφυγικό άρθρα νόμου: «Να αποσύρετε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το προσφυγικό», ζητά αξιωματική αντιπολίτευση.

Προσφυγικό άρθρα νόμου: Σήμερα Πέμπτη η αξιωματική αντιπολίτευση από τη Βουλή, δια στόματος Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου τοποθετήθηκε απέναντι στην ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Η σκληρή κριτική που άσκησε έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική Οδηγία. Σημειώνεται πως υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Αντίθετα, καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΜεΡΑ25.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υιοθετεί μια «σχιζοφρενική, ιδεοληπτική, αναποτελεσματική, όπως και αυταρχική και κυνική» πολιτική, όπως αυτή «αποτυπώθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου». Απευθυνόμενη στους κυβερνώντες, είπε πως «είστε η πολιτική παράταξη που καλλιέργησε τις πιο μισαλλόδοξες και ακραίες φωνές στις τοπικές κοινωνίες... δηλαδή σπείρατε ανέμους και τώρα εσείς θερίζετε τις θύελλες, τόσο εσωκομματικά όσο και με τα δικά σας στελέχη σε όλη τη χώρα».

Διαβάστε: Προσφυγικό αντιδράσεις: Πυρά στην κυβέρνηση εφ΄όλης της ύλης από τον Αλέξη Τσίπρα [vid]


Η βουλευτής απευθυνόμενη στους επικεφαλής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε πως «οι τοπικές κοινωνίες» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που είναι έντονο το προσφυγικό πρόβλημα «νιώθουν ότι τους κοροϊδέψατε», με αφορμή την ΠΝΠ. «Φέρατε μία ΠΝΠ η οποία είναι αυταρχική, γιατί πολύ απλά, πρώτα απ' όλα, η Βουλή είναι ανοιχτή. Η ΠΝΠ έρχεται όταν η Βουλή είναι κλειστή και εδώ δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία, υπήρχαν νομοσχέδια στη Βουλή», συνέχισε στο ίδιο ύφος η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως η ΠΝΠ «είναι αυταρχική» και ως προς το περιεχόμενο, «γιατί έρχεστε και βάζετε το μέτρο της επίταξης».

Διαβάστε: Επιτάξεις προσφυγικό: Μοιράζουν στους δήμους 9,5 εκατομμύρια ευρώ για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις

«Ποιον διάλογο κάνατε και πότε μιλήσατε για επίταξη; Αυτά γίνονται σε έκτακτες καταστάσεις και περιόδους. Και μάλιστα φέρνουν στη μνήμη μας τις πιο σκοτεινές περιόδους. Πάντως στη μεταπολίτευση δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο», τόνισε η βουλευτής και συμπλήρωσε: «Είναι και κυνική γιατί στην ουσία, όχι απλώς αδιαφορείτε για τον διάλογο και τώρα τους καλείτε προσχηματικά, αφού έχετε ήδη εκδώσει την ΠΝΠ, να έρθουν να κάνουν διάλογο, αλλά ταυτόχρονα έχει ένα βαθύτερο νόημα, που τουλάχιστον, όπου πήγαμε στα νησιά μας το είπαν, νιώθουν ότι τους έχετε αφήσει στη μοίρα τους».

«Στην ουσία έχετε αποφασίσει να κάνετε γκέτο τα νησιά, ενώ ταυτόχρονα με τα κλειστά κέντρα κράτησης, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες θα συσσωρεύονται ανθρώπινες ψυχές, αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο  και με την ανάγκη να υπάρχουν ανθρωπιστικές συνθήκες και χωρίς να έχετε στη πραγματικότητα τη διάθεση ή την δυνατότητα λόγω των εσωτερικών σας προβλημάτων να προχωρήσετε σε αποσυμφόρηση», σημείωσε επίσης και υπογράμμισε τα παρακάτω:

«Είναι μια κυνική τελικά πολιτική και εις βάρος των προσφύγων που είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι, ανθρώπινες ψυχές που υποτίθεται όλους τους τελευταίους μήνες θέλατε να εξανθρωπίσετε και να επιταχύνετε τις διαδικασίες, ενώ στην ουσία πάτε να φτιάξετε επιπλέον  κέντρα που θα είναι κλειστά και μάλιστα θα είναι σαν γκέτο μέσα στο γκέτο. Και ταυτόχρονα, δεν δίνετε καμία διέξοδο».


Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκοςυπεραμύνθηκε των κλειστών κέντρων, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τις ανασφάλειες των πολιτών. Όσον αφορά την επίταξη, ισχυρίστηκε ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο, καθώς οι υφιστάμενοι δημόσιοι χώροι δεν ήταν ικανοποιητικοί.

«Γίνονται τα κλειστά κέντρα για αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά και άρνηση ασύλου ώστε να μπορέσουμε να τους επιστρέψουμε. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν λέει να μην υπάρχουν κλειστά κέντρα», επεσήμανε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι έχει επιλεκτική απώλεια μνήμης. Θυμίζουμε πως σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό, έξω από το κτίριο του υπουργείου.