Προανακριτική για Novartis:Με απόφαση των βουλευτών της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, και παρά την αντίθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis θα καταθέσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς να είναι καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ή με οποιαδήποτε χρήση τεχνικών μέσων. Θυμίζουμε ότιοι προστατευόμενοι μάρτυρες δηλώνουν πως και στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν στους εισαγγελείς με καλυμένα τα χαρακτηριστικά του και κωδικά ονόματα, παρ΄ όλα αυτά η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπήςαποφάσισε ότι θα καταθέσουν αυτοπρόσωπα και χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους!

Όπως διέρρευσε το Κίνημα Αλλαγής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Προανακριτικής, ο Θάνος Πλεύρης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να απορριφθούν οι ενστάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για τον τρόπο εξέτασής τους και να προχωρήσει η εξέταση χωρίς να είναι καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.


Η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, προτείνει οι προστατευόμενοι μάρτυρες να μηνεξεταστούνμε φυσική παρουσία

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ζούμε σε εποχή πολιτικών πραξικοπημάτων
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει σε όλους «σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες».
«Για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους είναι αδιανόητα και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή Σπύρος Λάππας, σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο. Η προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς το που και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων. Επαναλαμβάνουμε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί».

Κατά την συνεδρίαση της Τρίτης οριστικοποιήθηκε ο βασικός κορμός της λίστας προσώπων που πρέπει να εξεταστούν για την ολοκλήρωση των ερευνών ενώ σε νέα συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί το ζήτημα της ενίσχυσης του κατηγορητηρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις