Προανακριτική Novartis:Η ένορκη κατάθεση πρώην προϊσταμένουτης Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων Σταύρου Ευαγγελάτουαδειάζει τον τότε υπουργό, καθώς σύμφωνα με αυτήν, η τιμολόγηση φαρμάκων αποστελλόταν έτοιμη εγγράφως ή με ηλεκτρονικό μήνυμα. Όπως καταθέτει ο ίδιος οι τιμές στέλνονταν στην υπεύθυνη Διεύθυνση έτοιμες με την μορφή ντιρεκτίβας. Όπως δηλαδή το περιγράφει στην ένορκηκατάθεση του, ερχόταν η"εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη Διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης".

Ο προϊστάμενος όταν ρωτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019, για τοποιος είχε την αρμοδιότητα της σύνταξης των σχετικών με το φάρμακο διατάξεων κατά την περίοδο της θητείας του και ποιος εισηγούταν στην πολιτική ηγεσία, απάντησεότι «αρμόδια κατά τον νόμο είναι η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας», καθώς επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως «οι σχετικές μετην τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της υπηρεσίας. Ερχόταν στην υπηρεσία είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως με εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο το σχέδιο της ΥΑ. Η εντολή του υπουργού στη συνέχεια συμπεριλαμβανόταν στα έχοντας υπ’ όψιν της ΥΑ τιμολόγησης». Ερωτηθείς για το ποιος ήταν «ο συντάκτης του σχεδίου της εκάστοτε υπουργικής απόφασης» υπέδειξε τον συνεργάτη του υπουργού Νίκο Μανιαδάκη.Αυτή η κατάθεση εστάλη προσφάτως στην Προκαταρκτική για την Novartis. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένοςήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης την περίοδο που "καίει" τον Αδωνι Γεωργιάδη, από τον Ιούλιο του 2013 έως τα μέσα του Ιουνίου του 2014.

«Από όσο θυμάμαι το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο συνόδευε την εντολή του υπουργού Υγείας είχε προηγούμενο αποστολέα προς το γραφείο του τον κ. ΜανιαδάκηΤα αρχεία αυτά βρίσκονται στο ηλεκτρονικό ή έντυπο αρχείο της υπηρεσίας» ανέφερε ο προϊστάμενος, ο οποίος επιβεβαίωσε το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν κατασχεθεί.Οι επιθεωρητές ρώτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και αν μπορούσε η Διεύθυνση Φαρμάκων να κάνει αλλαγές στις τιμές. Η απάντηση του ΣταύρουΕυαγγελάτου ήταν αρνητική, καθώς, όπως φέρεται να ανέφερε, επρόκειτο περί πολιτικής απόφασης.«Η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι πολιτική απόφαση, κάτι το οποίο προκύπτει από την ευθεία εντολή του υπουργού προς την αρμόδια διεύθυνση», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Ουδέποτε συμμετείχα σε κάποιου είδους συνάντηση με θέμα σχετικό με τη διαδικασία της τιμολόγησης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη μου».

Επιβεβαίωσε την πρακτική ο Αδωνις Γεωργιάδης

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε τηλεφωνικώς στην εκπομπή του Τάκη Χατζή στον Alpha και επιβεβαίωσε ότι ήταν πρακτική του υπουργείου τότε να στέλνονται οι τιμές των φαρμάκων από τον Υπουργό, αιτιολογώντας την λέγοντας ότι αυτό γινόταν λόγω του μνημονίου και κατόπιν πιέσεων της Τροϊκας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις