Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία:Όπως επισήμανε, το ίδιο ισχύει και με την αποστολή στρατιωτικών στο Μαλί της Αφρικής και το αίτημα για αποστολή φρεγατών στα στενά του Ορμούζ. Όπως βεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η αποστολή της συστοιχίας «Πάτριοτ» δεν έχει επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας μας. Άλλωστε, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μία συστοιχία μας που είχε βλάβη, επιδιορθώθηκε και προστέθηκε στην αντιαεροπορική ομπρέλα μας.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Σαουδική Αραβία είναι μία χώρα, με την οποία ανακαλύπτουμε κοινά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μας. Για την αποστολή στο Μαλί, «σε μία περιοχή, δυνητικά επικίνδυνη ως προς την ανάπτυξη ριζοσπαστικών με φονταμενταλιστικών κινημάτων», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι περιλαμβάνει δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς έως τον Μάιο του 2020 και πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ. Υποστήριξε, επίσης, πως η αποστολή εγκρίθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει τον περιορισμό ότι τα στελέχη μας δεν θα αναπτυχθούν σε υψηλού ρίσκου περιοχές. Υπάρχουν προτάσεις να αναπτύξουμε κι άλλες δυνάμεις αλλά δεν έχει ληφθεί θετική απόφαση επ' αυτού, όπως επισήμανε.

Όσον αφορά τα στενά του Ορμούζ, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα αναπτύξουμε καμία μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού εκεί. «Κατέστησα σαφές στους ομολόγους μου του ΝΑΤΟ ότι τα ελληνικά πλοία είναι τόσο απασχολημένα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ελληνικών σκαφών», διευκρίνισε.

Από την πλευρά της, η κ. Σακοράφα υπογράμμισε ότι με αυτές τις αποστολές παρεκκλίνουμε από την πάγια πολιτική μας να στέλνουμε δυνάμεις για νηοψίες ή ιατρικές μονάδες, στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρώτη φορά στέλνουμε μάχιμες δυνάμεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ, είπε η βουλευτής και εξέφρασε την ανησυχία της ότι εμπλεκόμαστε σε ξένες αντιθέσεις και δημιουργούμε νέους εχθρούς.


Δρίτσας: Σε επικίνδυνες περιπέτειες η χώρα με την παραχώρηση Πάτριοτ

Σε επικίνδυνες περιπέτειες εμπλέκει τη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την επιβεβαίωση της παραχώρησης πυραύλων Πάτριοτ, στη Σαουδική Αραβία" επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ σημειώνει ότι "πρόκειται για εμπλοκή -έστω έμμεση- σε πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ τρίτων χωρών". "Απαιτούνται σαφείς εξηγήσεις και πλήρης ενημέρωση" τονίζει.

Αναλυτικά η δήλωση Θοδωρή Δρίτσα, Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την αποστολή Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία:

«Σε επικίνδυνες περιπέτειες εμπλέκει τη χώρα μας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την επιβεβαίωση της παραχώρησης πυραύλων Patriot, στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για εμπλοκή -έστω έμμεση- σε πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ τρίτων χωρών, χωρίς αυτή να εντάσσεται σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες Διεθνών Οργανισμών και χωρίς την παραμικρή κάλυψή τους. Είναι ολοφάνερο ότι, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει πλέον να κάνει ότι του ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, να αποδεικνύει δηλαδή διαρκώς ότι είναι προβλέψιμος, δηλαδή δεδομένος. Σε καμία περίπτωση αυτές οι επιλογές δεν ενισχύουν τη διεθνή θέση της χώρας, ούτε διαμορφώνουν στέρεη βάση για τις αναγκαίες συμμαχίες, τις οποίες όντως πρέπει να επιθυμεί και να επιδιώκει η Ελλάδα ως φιλειρηνική χώρα. Αντίθετα, επιτείνουν την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Απαιτούνται σαφείς εξηγήσεις και πλήρης ενημέρωση από την πλευρά τηςΚυβέρνησης, αναφορικά με κάθε λεπτομέρεια και κάθε παράμετρο αυτής της επιλογής.Αυτή την ενημέρωση τη ζητάμε επειγόντως!».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις