Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis: Σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται πως έχουν εισέλθει οι ελληνικές αρχές με τη μη προσέλευση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis. Σημειώνεται, πως τις προηγούμενες μέρες τόσο ο μάρτυρας με το όνομα «Μάξιμος Σαράφης», όσο και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως άμεσα διατάχθηκε η «βίαιη προσαγωγή» τους, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ωστόσο, ύστερα από τις πολιτικές διαστάσεις που έλαβε η εντολή της «βίαιης προσαγωγής» και δεδομένου ότι οι μάρτυρες είναι προστατευόμενοι, δηλαδή ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητά τους, η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ερωτηματολόγιο με απορίες για ενδεχόμενα κωλύματα που είναι πιθανό να ανακύψουν στην περίπτωση του εντοπισμού τους.

Στην πραγματικότητα η αστυνομία ζητά ένα εγχειρίδιο οδηγιών, καθώς ανώτατα στελέχη της αστυνομίας αναφέρουν πως η προστασία μαρτύρων δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες παραμέτρους που ενδεχομένως δεν είχαν υπολογιστεί. Στο πλαίσιο αυτό η αστυνομία ζητά να μάθει τι μπορεί να κάνει αν όντως εντοπίσει κάποιον προστατευόμενο μάρτυρα:

  • Αν είναι σε συγγενικό/φιλικό σπίτι μπορεί να εισέλθει σε αυτό;
  • Μπορεί να πραγματοποιήσει κατ'οίκον έρευνα και προσαγωγή;
  • Αν ο μάρτυρας επικαλεσθεί ασθένεια, ποια είναι τα επόμενα βήματα;
  • Αν ο μάρτυρας εντοπιστεί Παρασκευή ή Σάββατο, θα κρατηθεί μέχρι τη Δευτέρα;
  • Αν ο μάρτυρας αρνηθεί ο αστυνομικός τίμπορεί να κάνει;
  • Μπορεί να υπάρξει άρση του τηλεφωνικού ή τραπεζικού απορρήτου;

Τονίζεται πως ο λόγος που η Διεύθυνση Ασφαλείας ζητά διευκρινίσεις είναι γιατί τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι αυστηρέςσχετικά με την προστασία μαρτύρων και οι αξιωματικοί προσπαθούν να αποφύγουν τις αστοχίες και τις επικρίσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα χαρακτηριστικά των προστατευόμενων μαρτύρων τα γνωρίζουν μόλις πέντε αστυνομικοί. Και οι δύο δεν βρέθηκαν στα σπίτια που είχαν δηλώσει, ενώ έκλεισαν και τα κινητά τους. Τελευταία φορά που οι αρχές ήρθαν σε επαφή μαζί τους ήταν στις 14 Φεβρουαρίου του 2020 όταν τους παρέδωσαν τις κλήσεις για κατάθεση. Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους αστυνομικούς την περασμένη Τρίτη, όπου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει με τις παρούσες συνθήκες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις