Agenda 2030: Στην εκδήλωση, εκτός από τον τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Παππά, τοποθετήθηκαν η πρώην υπουργός και ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Λούκα Κατσέλη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, το επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), Λεωνίδας Βατικιώτης, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής, Μαρία Ανδρούτσου, η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοίβη Κουντούρη και η πρόεδρος του CSR Hellas, Μαρία Αλεξίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μερτζάνης και την όλη εκδήλωση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας.

Στην εισαγωγή του, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τόνισε ότι για την υλοποίηση της Agenda 2030 «απαιτείται μια ισχυρή δημόσια παρέμβαση, η οποία -με την αξιοποίηση πόρων και με σχεδιασμένες πολιτικές- θα συντονίσει και θα κατευθύνει τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής προς την επίτευξη των στόχων. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την αναπτυξιακή της στρατηγική, η οποία ενσωμάτωσε τους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ αλλά δυστυχώς το εν λόγω σχέδιο μπήκε στο συρτάρι από τη ΝΔ». Όπως σημείωσε ο ίδιος, «οι στόχοι μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την πρόνοια των προοδευτικών πολιτικών».

Κατά την τοποθέτησή της, η πρώην υπουργός και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε στους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, η καλή υγεία και η ποιοτική εκπαίδευση, η ισότητα των φύλων, η καινοτομία και οι βιώσιμες πόλεις, η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη, η δράση για το κλίμα, κ.ά. Επεσήμανε ότι «η Agenda 2030 είναι, πολιτικά, μία ενωτική ατζέντα δράσης που προάγει την ευημερία για όλους σε μία βιώσιμη Ελλάδα», προσθέτοντας αργότερα πως «το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μπορεί να κερδηθεί από αποφασισμένους προοδευτικούς πολίτες». Κατά την ίδια, «αν μείνουμε σε οριζόντια μέτρα όπως η πολιτική μας έχει δομηθεί από το 1985 και μετά, δεν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε καν ανάπτυξη», παρουσιάζοντας μια σειρά από παρεμβάσεις και συνέργειες που κρίνονται απαραίτητες από την ίδια. Όπως εξήγησε, μπορούμε να επιτύχουμε το μεγάλο στόχο, καθώς «δεν μας λείπουν οι πόροι ή τα στελέχη, αλλά η οργάνωση της κοινωνίας, κάτι που μπορεί να αλλάξει».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σημειώνοντας πως «στόχος μας είναι η εξασφάλιση μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινης μετάβασης». Μεταξύ, άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη ευθυγράμμισης των στρατηγικών της Ε.Ε. με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ, «ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών μέσω της ενδυνάμωσης της δημοκρατίας σε θεσμικό επίπεδο και της εφαρμογής ενός πιο αλληλέγγυου και βιώσιμου μοντέλου συνύπαρξης και συνεργασίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις