Προανακριτική Novartis: Στην επιστολή (με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2020) που εστάλη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα αναφέρεται: «Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και στο πλαίσιο της διερευνώμενης υπόθεσης, προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενη τέλεση νέων συναφών αδικημάτων, πέραν αυτών που ορίζονται στην προαναφερόμενη απόφαση της Ολομέλειας». Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής στις 17 Φεβρουαρίου «να σας γνωστοποιήσουμε τα ανωτέρω, προκειμένου να έχουμε την άποψή σας ή αν κρίνετε σκόπιμο να προκαλέσετε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για την ακολουθητέα διαδικασία», από την οποία θα προκύψει ή όχι διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Σε δεύτερη επιστολή, προς τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, Κώστα Μαυριά, ζητείται η γνώμη της Συμβουλίου, επί του ερωτήματος που διατυπώνεται στην πρώτη επιστολή.Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θέλει τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου προκειμένου να μην τεθεί θέμα ακυρότητας της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι στην ανάλογη περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είχε υπάρξει νέα απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Παπαγγελόπουλος: «Να το διευρύνουν αρκεί να εφαρμόσουν το Σύνταγμα»

«Άλλη μiα παρανομία σε βάρος μου», δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος στο «Εκτός Γραμμής» και πρόσθεσε: «Η επιστημονική επιτροπή θα εκφέρει την άποψή της, αν μπορει να διευρυνθεί. Να το διευρύνουν όσο θέλουν αρκεί να εφαρμόσουν το Σύνταγμα.Που λέει οποιαδήποτε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου, πρέπει να γίνει μετά από απόφαση της ολομέλειας της Βουλής. Εμένα δεν με ενδιαφέρει, να τηρήσουν το Σύνταγμα και να το διευρύνουν όσο θέλουν».

Μέχρι στιγμής έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αφορά στα εξής αδικήματα:

  • ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
  • πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος
  • ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
  • ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση

Καλείται σε εξέταση ο Νίκος Παππάς

Εξάλλου ο Νίκος Παππάς καλείται σε εξέταση την προσεχή Τρίτη, 3 Μαρτίου, ενώπιον της προανακριτικής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Συγκεκριμένα τη συγκεκριμένη κλήτευση ζήτησε η πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προανακριτικής, μετά τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ότι το 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Παππά, του προτάθηκε να αποσυρθούν εντάλματα αλλά να συμβιβαστεί με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, αποσύροντας μήνυση που του είχε κάνει και καλύπτοντας, μάλιστα, στον τελευταίο και τα δικαστικά έξοδα που είχε καταβάλλει στη διάρκεια της πολυετούς δικαστικής διαμάχης που είχαν.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον Σταύρο Παπασταύρου, τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, καθώς ο επιχειρηματίας απάντησε χθες ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει το 2013 από τον Σταύρο Παπασταύρου να πείσει τον Μιωνή για συμβιβασμό με τον εκδότη. Παράλληλα με απόφαση της πλειοψηφίας στις 4 Μαρτίου θα καταθέσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και στις 5 Μαρτίου η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης εξέταση της κ. Τουλουπάκη μετακινήθηκε για την προσεχή Πέμπτη, καθόσον η εισαγγελέας Διαφθοράς απέστειλε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή απάντηση, σύμφωνα με την οποία δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία για την κλήτευσή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις