ΝΑΤΟ Ελλάδα: Μπορεί οι λεγόμενοι κύκλοι της κυβέρνησης να διέρρευσαν ότι η Ελλάδα έθεσε βέτο στη προχθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ για τη δήλωση στήριξης υπέρ του Ερντογάν και των όσων εγκληματικών διαπράττει με την εισβολή του στη Συρία, αλλά τελικά όπως αποδείχθηκε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο λόγος μάλιστα που προβλήθηκε για την επιβολή του ελληνικού μπλόκου ήταν επειδή στο τελικό κείμενο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όμως όταν ρωτήθηκε στην πρωινή εκπομπή του AΝΤ1 αν η Ελλάδα άσκησε βέτο, ήταν σαφής στην απάντησή του: «Κοιτάξτε, είναι μια παρεξηγημένη έννοια του βέτο, δεν ασκήσαμε βέτο, δεν υπήρξε όμως ομοφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία διαφωνούσαν στο να περιληφθεί αναφορά στο προσφυγικό. Φυσικά, τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν πρώτα να μιλήσουν για απόσυρση του ελληνικού βέτο.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης, σε δήλωση του σημειώνει: «Δεν πέρασε ούτε ένα εικοσιτετράωρο, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποκύπτοντας στις πιέσεις της αλήθειας (ή της επίσημης ανακοίνωσης του ΝΑΤΟ στην ιστοσελίδα του!) αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι “η Ελλάδα δεν άσκησε βέτο αλλά αρνήθηκε να συναινέσει στο κοινό ανακοινωθέν”.

Προσέξτε τη δικολαβική διατύπωση. Όχι “να υπογράψει” αλλά “να συναινέσει”. Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποί μας στο Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμφωνίας είπαν ένα “αχ, σας παρακαλώ, μη, δε θα ήθελα…” και μετά υπέγραψαν κανονικά.