Αλεξανδρούπολη λιμάνι:Στην Αλεξανδρούπολη θα μεταβεί το πρωί της Κυριακής Αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη απο τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών Μάθιου Παλμερ, τους πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Παγιατ και την Σόφια, Μουστάφα, τον Γενικό Πρόξενο στην Θεσσαλονίκη Γκρεγκ Φλεγκερ και συνοδευόμενη από τον υπουργό Δημοσίων Έργων Κώστα Καραμανλή.

Το πρόγραμμά τους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό και αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα συμπεριλαμβάνει επίσκεψη βορειότερα της Αλεξανδρούπολης σε κάποια από τα «θερμά μέτωπα» του Έβρου , έκτος αν ο Αμερινακός πρέσβης αιφνιδιάσει για μια ακόμα φορά.Η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη συνδέεται με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για την οποία ο αμερικανικός παράγοντας επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον. Kαι φυσικά την εγκατάσταση, στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, της πλωτής εξέδρας δια της οποίας το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο θα φτάνει στον αγωγό TAP και από εκεί μέσω του κάθετου αγωγού IGB θα περνάει στην Βουλγαρία για να συνεχίσει προς την Ευρώπη.

Εξάλλου η Αλεξανδρούπολη, αλλά και ολόκληρος νομός του Έβρου, έχει επιλεγεί από τους δυτικούς, με πρώτες τις ΗΠΑ, ως γεωπολιτικός, στρατιωτικός και εμπορικός κόμβος, ως ο χερσαίος δίαυλος με την Μαύρη Θάλασσα που θα παρακάμπτει στα στενά του Βοσπόρου και για τους Αμερικανούς το λιμάνι και ο αγωγός προορίζονται ως η πύλη εισόδου του σχιστολιθικού τους αερίου στην Νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη. Ένας Έβρος στην κοίτη του οποίου θα «κυλάνε» μονίμως επικίνδυνες εντάσεις, δεν (μπορεί να) είναι συμβατός με την παρουσία μιας τέτοιας επένδυσης, ούτε με τους γενικότερους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Και επομένως καμία αποσταθεροποιηση για τις ΗΠΑ της περιοχής δεν θα είναι αποδεκτή. Αναφερθούν ή δεν αναφερθούν στα γεγονότα στο ποτάμι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και μόνο η παρουσία τους εκεί θα εκπέμψει ισχυρά μηνύματα.