Κορονοϊός – ΣΥΡΙΖΑΧαρίτσης: Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργήσουν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία και ιδίως στους εργαζόμενους, κατέθεσε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Μάλιστα ζήτησε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των εργαζομένων που πλήττονται ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για να μην δημιουργηθεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα «η σημερινή ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο και αυτονόητο βήμα, το οποίο όμως είναι και ανεπαρκές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσειςμίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε αναφορικά με την οικονομία ότι «η κυβέρνηση δεν μπορείνα υποτιμά την κλίμακα και το βαθμό μετάδοσης των προβλημάτων στο σύνολο της οικονομίας. Με τις σημερινές της ανακοινώσεις δίνει λιγότερα από όσα μπορεί, χωρίς κανείς να την εμποδίζει να δώσει όσα απαιτούνται. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε επιπρόσθετα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος».

Ειδικότερα ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ως ανεπαρκή τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τις απολύσεις αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του; Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας. Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων».

(Ειδική προστασία για τους εργαζόμενους των οποίων το ωράριο έχει επεκταθεί, ζήτησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης στους εργαζόμενους των σούπερ – μάρκετ. Επισήμανε πως «πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί. Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία».

Τέλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Σημείωσε πως «απαιτείται αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα». Τόνισε πως πρέπει «άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τα κυβερνητικά μέτρα σχολίασε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι«η κυβέρνηση μπορεί αυτές τις κρίσιμες ώρες να κατανοεί σιγά-σιγά και φοβικά την αξία του κοινωνικού κράτους και της κρατικής παρέμβασης. Όμως οι επιλογές της το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν την οικονομία σε σημαντική επιβράδυνση ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019. Οδήγησαν σε ένα ταμειακό αποτέλεσμα για τους πρώτους δυο μήνες του 2020 που υστερεί κατά 2 δις. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Και τα αποτελέσματα αυτά αφορούν περίοδο πριν τον ιό. Και αυτό συνέβη γιατί η οικονομία δεν απογειώνεται αλλά βουλιάζει με φοροαπαλλαγές στους οικονομικά δυνατούς και κατάργηση των ενισχύσεων στους αδύναμους»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις