Κορονοϊός μέτρα υπουργείο Ανάπτυξης: «Ο κ. Γεωργιάδης ορθώς ανέστειλε τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών στη δύσκολη αυτή συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες. Η προαναγγελία του υπουργού Ανάπτυξης συνοδεύτηκε από τον καταιγισμό τηλεοπτικών εμφανίσεών σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές της πρωινής ζώνης για να «διαφημίσει» την απόφασή του», αναφέρει στη δήλωσή του, ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής συνεχίζει, επισημαίνοντας: «Ο κ. Γεωργιάδης δεν μας είπε τι προτίθεται να κάνει για τους αδύναμους δανειολήπτες, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (funds) για να ρυθμίσουν τα δάνεια, ώστε να μην οδηγηθούν οι δανειολήπτες σε αδιέξοδο και τα δάνεια σε «κοκκίνισμα». Ο κ. Γεωργιάδης δεν μας είπε τι θα κάνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, στο αποκορύφωμα δηλαδή της κρίσης λόγω της πανδημίας.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Κατρίνη στο Kontra Live στις 18 Μαρτίου

Την ίδια στιγμή που έσπευσε να μας «ενημερώσει» για την προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών (λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων), ο κ. Γεωργιάδης ξέχασε να μας διευκρινίσει αν θεωρεί ακόμα τη γενική αναστολή πλειστηριασμών «ζημία για την οικονομία». Ποτέ δεν είναι αργά. Θεωρούμε επιβεβλημένη την απόφαση του κ. Γεωργιάδη για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών. Περιμένουμε, ωστόσο, από τον υπουργό Ανάπτυξης να κάνει επίδειξη πολιτικής ισχύος εκεί που πραγματικά χρειάζεται», καταλήγει ο κ. Κατρίνης.


Ανακοίνωση ΚΙ.ΝΑΛ

Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης όμως λαμβάνονται με καθυστέρηση επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή τα όσα έχουν ανακοινώσει οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών. Τονίζει παράλληλα την ανάγκη για αποφασιστική παρέμβαση αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος «αν και καθυστερημένα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα αποφάσεις στο πλαίσιο των προτάσεων που είχαμε εγκαίρως καταθέσει. Τα μέτρα θα κριθούν από το αποτέλεσμά τους και το αποτύπωμά τους στην αγορά εργασίας. Οι έλεγχοι για τη ρήτρα μη απόλυσης πρέπει να είναι διαρκείς. Οι έλεγχοι για τη ρήτρα μη απόλυσης πρέπει να είναι διαρκείς. Η νέα κρίση δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για το ξεχείλωμα της εργασίας και την εγκαθίδρυση της επισφάλειας ως βασικό μοντέλο απασχόλησης».

Ειδικά για το θέμα των δανείων το ΚΙΝ.ΑΛ σχολιάζει ότι «ο Υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε σε συστάσεις προς τις Τράπεζες, αντί να ανακοινώσει την αναστολή των πλειστηριασμών και την παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας, και την επέκταση της αναστολής των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα που είναι σήμερα ως 31-12-2019. Το οικονομικό επιτελείο δεν είπε κουβέντα για τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με Τράπεζες και funds. Τα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα και να μην επιβαρύνουν εκ νέου το τραπεζικό σύστημα».

Πάντως το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ανήσυχο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη λέγοντας ότι πρωτεύει η μείωση της απαίτησης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επισημαίνει πως «η μεγάλη εικόνα όμως δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από τα μαθήματα του 2008. Το δόγμα “ο καθένας να κοιτά το σπίτι του” θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική διαίρεση. Η επιβαρυμένη από την δεκαετή ύφεση και το προσφυγικό Ελλάδα, δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος. Οι κυβερνητικοί “πανηγυρισμοί” για τις αποφάσεις του Eurogroup είναι ώρα να δώσουν τη θέση τους σε μια διεκδίκηση για χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και στη μόνιμη μείωση των δρακόντειων πλεονασμάτων».