Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για διάγγελμα Μητσοτάκη: Υιοθετούνται κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, όμως αυτό γίνεται εκ των υστέρων και μακριά από τις ανάγκες για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων παρεμβάσεων που απαιτείται απέναντι στην κρίση του κορονοϊού.

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «οι υπουργοί της κυβέρνησης ανακοίνωσαν χθες μέτρα ανεπαρκή για το μέγεθος της κρίσης. Τόσο ανεπαρκή που έπρεπε να σπεύσει 24 ώρες μετά ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να διορθώσει την εικόνα. Έστω κι έτσι, η κυβέρνηση φαίνεται να συνειδητοποιεί πως οι πολίτες που χρειάζονται στήριξη είναι πολύ περισσότεροι από όσους προέβλεπαν οι αρχικές της εξαγγελίες».

Θετικά αλλά λίγα τα μέτρα

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η Κουμουνδούρου αναφέρει πως «είναι προφανώς θετικό ότι ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ορισμένες προτάσεις -δυστυχώς λίγες- από το ολοκληρωμένο πακέτο αναγκαίων παρεμβάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ». Προσθέτει όμως παράλληλα ότι «είναι όμως εξαιρετικά κρίσιμο, ο κ. Μητσοτάκης να αντιληφθεί επιτέλους ότι η μεθοδολογία της εκ των υστέρων επούλωσης αρνητικών επιπτώσεων είναι ατελέσφορη και προβληματική».

Το μαξιλάρι ρευστότητας

Εκτιμώντας συνολικά την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «για να μην πολλαπλασιαστούν όσοι χρειάζονται στήριξη, όσο βαθαίνει η κρίση, για να μην αυξηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τώρα, χωρίς καθυστέρηση, ένα φιλόδοξο και γενναίο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, δημόσιων επενδύσεων, κρατικών εγγυήσεων και οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων.Την δημοσιονομική δυνατότητα την έχει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει πως η δυνατότητα αυτή υπάρχει « όχι βεβαίως χάρη στις παρεμβάσεις της κ. Λαγκάρντ, αλλά χάρη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το δημόσιο χρέος και άφησε παρακαταθήκη ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας».