Κορονοϊός μέτρα:Σε ερωτήσεις μελών της πλατφόρμας iSYRIZA απάντησαν ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά. Η συζήτηση που έγινε εστίασε στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού για την οικονομία, και ειδικά στο ερώτημα αν είναι επαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

«Οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν, πρέπει να αποκατασταθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Πρέπει να δρομολογηθεί ένα τεράστιο πρόγραμμα δημόσιων δαπανών, και κρατικών εγγυήσεων για χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις, ανάλογο του σχεδίου "Ηρακλής"για τις τράπεζες», τόνισε ο κ. Παππάς, «που θα εξασφαλίσει πως δεν θα κλείσει καμία επιχείρηση και δεν θα γίνει καμία απόλυση, όπως είναι το σύνθημα σε όλη την Ευρώπη. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγου ειδικού σκοπού για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της πανδημίας». Έθεσε ως απαραίτητο όρο να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, σημειώνοντας ότι «αυτό φαίνεται να μην απασχολεί τα τρία συναρμόδια υπουργεία, παρά το γεγονός ότι έχουμε 40.000 απολύσεις στις πρώτες 20 ημέρες του Μαρτίου». «Να μην χαθούν θέσεις εργασίας γιατί μετά η πληγή θα κλείνει όλο και πιο αργά», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Κορονοϊός Ελλάδα μέτρα: Αυτό είναι το τρίτο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας


Δείτε τη συζήτηση


Διαβάστε: Τσακαλώτος – Οικονομία: Η κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα

Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε πως «πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα δαπανών, να αποτραπούν χρεοκοπίες επιχειρήσεων με ότι αυτό σημαίνει, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και το Δημόσιο να δηλώσει ένα βροντερό "παρών" για την προστασία τηςοικονομικής δραστηριότητας».

Παράλληλα χαρακτήρισε τα μέτρα που λαμβάνονται από την πλευρά της κυβέρνησης ανεπαρκή και πολύ χαμηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μνημόνευσε μάλιστα τα πολύ υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ που δαπανώνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαθέσει 15% του ΑΕΠ της η Βρετανία, 20% του ΑΕΠ τουςη Ισπανία και η Ιταλία, 15% η Γερμανία, 12% η Γαλλία, 1,2 τρισεκατομμύριαδολάριαοι ΗΠΑ. Προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στη Γερμανία.

Από την πλευρά του, οπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, ΓιώργοςΚαββαθάς, είπε ότι«τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση – σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον που ζούμε – είναι θετικά, αλλά υπολείπονται πολύ των μέτρων που χρειάζονται η κοινωνία και η οικονομία. Είναιπερίπου το 1/3 των μέτρων που ζητά η Συνομοσπονδία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Καββαθάς, είχε προ ημερών και συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για τα μέτρα που ανήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομία.

Η πρακτική της ενεργοποίησης της πλατφόρμας iSYRIZA βρίσκεται στις προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευση. Ιδίως μάλιστα σε αυτή την περίοδο, όπου είναι απαγορευτικές είτε οι ανοιχτές συγκεντρώσεις είτε οι κομματικές εκδηλώσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις