Κορονοϊός Ελλάδα: Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και τις βασικές εισηγήσεις θα κάνουν τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη που είναι οι κατ΄ εξοχήν αρμόδιοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, δηλαδή οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι αρμόδιοι υπουργοί θα κάνουν αποτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται ιδίως μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία που θεσπίστηκαν την Κυριακή και άρχισαν να εφαρμόζονται από το πρωί της Δευτέρας. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι «η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτοπεριορίστηκε συνειδητά και επέδειξε ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, ανταποκρινόμενη στα μέτρα που έλαβε από πολύ νωρίς η κυβέρνηση», όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Δυστυχώς, υπήρξαν και μειοψηφικές συμπεριφορές, που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια για τη μη διασπορά του ιού και οδήγησαν στην απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας», τόνισε η εκπρόσωπος. «Πρέπει να γνωρίζουν οι συνεπείς και υπεύθυνοι πολίτες ότι ο κόπος τους δεν πάει χαμένος κι ότι το μέτρο που ακολουθείται σε όλες τις αποφάσεις είναι ο σεβασμός στο κοινωνικό σύνολο, με πρώτο κριτήριο την διαφύλαξη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας», επισήμανε.

«Αυτή την ώρα υπάρχει μια πρωτοφανής συστράτευση Κράτους και κοινωνίας, καθώς οι πολίτες συμμορφώνονται με τους κανόνες και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε», τόνισε η κ. Πελώνη. «Το πρώτο και κύριο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο είμαστε όλοι εμείς. Ο καθένας ξεχωριστά. Ο ιός δεν διασπείρεται από μόνος του. Εμείς τον διασπείρουμε με ανεύθυνες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τόσο τις ευπαθείς ομάδες, όσο και τον γενικό πληθυσμό», συμπλήρωσε.

«Θα γίνει όσες προσλήψεις χρειαστεί»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κίκίλιας παρουσίασε χθες τα στοιχεία σε ότι αφορά την υλοποίηση των εξαγγελιών για προσλήψεις προσωπικού και εξοπλισμό του ΕΣΥ. «Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει 176 γιατροί, έχουν εγκριθεί 2145 προσλήψεις, 431 γιατροί και 1714 νοσηλευτές. Θα προσληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερα. Καθημερινά εγκρίνονται κι άλλες με βάση τις ανάγκες. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν» τόνισε ο κ. Κικίλιας το απόγευμα της Δευτέρας ενώ ενημέρωσε πως αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ διαθέτει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Ο Ιατρικός σύλλογος ζητά άμεσα 2.000 κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες

«Θα διατεθούν όσοι πόροι χρειαστούν»

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μάλιστα μετά το χθεσινό Ecofin, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τόνισε ότι θα διατεθούν όσοι πόροι χρειαστούν για την αντιμετώπιση των αναγκών του υπουργείου Υγείας. «Σήμερα προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση» τόνισε.

Τσιόδρας: Εκτιμήσεις για 8.000 με 10.000 κρούσματα κορονοϊού, αλλά και σχετική αισιοδοξία [vids]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις